Ana Sayfa Dünya Belçika’da Bütçe Açığı 30 Milyar Euro’yu Aşabilir

Belçika’da Bütçe Açığı 30 Milyar Euro’yu Aşabilir

617
0

Korona krizi, Belçika bütçesindeki açığın gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7’sine yükselmesine neden olabilir.

Korona virüsünün patlak vermesinin oluşturduğu şok Belçika ekonomisini durma noktasına getirirken, Belçika kamu maliyesini de olumsuz etkiliyor. Merkez Bankası kaynaklarınca daha önce bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 3 yüzde puan artacağı öngörülürken, şimdi bozulmanın en az 5 yüzde puan olabileceği belirtiliyor. Korono krizinden önce bütçe açığının GSYİH’nın yüzde 2’si seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmekteyken, bu oranın %7 seviyelerine yükselmesi, açığın 30 milyar Avroyu geçmesi riski bulunuyor.

Söz konusu artışın sadece küçük bir kısmı, doğrudan federal hükümet ve bölgesel hükümetlerin krizi yönetmek için yaptıkları harcamalardan kaynaklanmaktadır. Harcamaların 1,8 milyarı federal hükümet ve sosyal güvenlik, 1,1 milyarı ise bölgesel yönetimler olmak üzere toplam  2,9 milyar Avro olduğu (GSYİH’nın yüzde 0,6’sı) tahmin edilmektedir. Vergi ödemelerinin ertelenmesi uzun vadede gelir kaybına yol açmayacağından toplam tutar içerisinde yer almamaktadır. Şirket kredileri için 50 milyar avroluk garanti fonu da, sadece krediler geri ödenmezse ve hükümet bankalar tarafından üstlenilen ilk zararlardan sonra müdahale ederse maliyete yol açacağından dahil edilmemektedir.

Bütçe üzerindeki asıl yükü, durgunluğun kamu maliyesi üzerindeki etkisinin, artan harcamalara karşın vergi gelirlerinin azalmasının oluşturması beklenmektedir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı – Ülkelerden Ticari Haberler 26.03.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7226 Sayılı Yeni Torba Yasa Yayınlandı! 26 Mart 2020 Mükerrer
Sonraki İçerikMKE’nin satın alma ve ihale yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. 27.3.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz