Ana Sayfa Çalışma Hayatı Bedelli Askerlik Yapacak Kişiyi Ücretsiz İzinli Gösterebilir Miyiz?

    Bedelli Askerlik Yapacak Kişiyi Ücretsiz İzinli Gösterebilir Miyiz?

    Askerlik nedeniyle işinden ayrılan işçiler kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığından bağımsız olarak askerlik görevinin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren, eski işi veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek o anki şartlarla işe almak zorundadır.

    424
    0

    Bedelli askerlik yapacak personel için ücretsiz izin koduyla eksik gün bildirimi yapabilir miyiz? Yapabilirsek bununla ilgili tebliğ var mıdır?

    1) KIDEM TAZMİNATI VEREREK İŞ AKDİNİN SONLANDIRILMASI

    İlk seçenek olan iş akdinin sonlandırılmasında çalışan sigortalı askerlik şubesinden aldığı belgeyi bir dilekçe ile işverenine ibraz eder ve askerlik sebebiyle işinden ayrılmak istediğini beyan eder.

    Sigortalı için sosyal güvenlik mevzuatına göre işten ayrılış nedeni “18-Askerlik” fesih kodu seçilerek işten ayrılış bildirgesi düzenlenir.

    Bu durumda kıdemi bir yıldan fazla ise çalışan sigortalı kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

    Askerlik nedeniyle işinden ayrılan işçiler kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığından bağımsız olarak askerlik görevinin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren, eski işi veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek o anki şartlarla işe almak zorundadır.

    2) ÜCRETSİZ İZİNLİ SAYILMASI

    İkinci seçenek olan çalışan sigortalının ücretsiz izne çıkarılmasında ise sigortalının ücretsiz izne çıkmak istediğine dair bir dilekçeyle işverenine başvurması gerekir.

    İşveren bu talebi kabul ederek ücretsiz izne çıkartabilir ya da kabul etmeyerek iş akdini sonlandırmasına da karar verebilir.

    Ücretsiz izin dilekçesine rağmen çalışanın iş akdi sonlandırılırsa, kıdemi bir yıldan fazla ise kıdem tazminatını ödemesi, ayrıca askerlik görevi sonrası çalışanın işe başlamak üzere başvurduğu takdirde İş Kanununun 31. Madde hükümlerine uyulması gerekmektedir.

    Sosyal güvenlik mevzuatının 2013/11 sayılı genelgesi hükümlerine göre bedelli askerlik süresi içinde eksik gün nedeni “21-Diğer ücretsiz izin” koduyla bildirimde bulunularak bu süre zarfında 0 gün ve 0 kazanç beyan edilmesi gerekmektedir .

    3) YILLIK ÜCRETLİ İZİN İŞLEMİ UYGULANMASI

    Uygulamada üçüncü seçenek olan yıllık izin süresinden düşülmesinde ise bedelli askerlik süresinin yıllık izinden düşülerek prim gün sayısının eksiksiz bildirilmesi halinde ise sosyal güvenlik mevzuatının 2013/11 sayılı Genelgesinde “ (4/a) kapsamındaki sigortalılığın başladığı tarihte fiili olarak askerlik hizmetini yapmakta olanların, askerlik hizmetini yaptığı dönemde sigortalılığının bildirildiği işyerindeki (4/a) kapsamındaki çalışmalarının terhis tarihinden sonra da devam ettiğinin anlaşılması halinde, fiili olarak askerlik yaptığı dönemdeki hizmetlerinin iptal edileceğinin, terhis tarihinden sonra geçen hizmetlerin ise geçerli sayılacağına” yer verilmiştir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNakit Sermaye Artışı Faiz İndiriminden Geçici Vergi Dönemlerinde Yararlanılması Mümkün Müdür?
    Sonraki İçerikTransit Ticaret Bedeli Dövizli Olarak Tahsil Edilebilir Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz