Ana Sayfa Muhasebe Bağımsız denetim firmalarında çalışan personeller sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mıdır?

    Bağımsız denetim firmalarında çalışan personeller sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mıdır?

    Bağımsız Denetçiler sokağa çıkma yasağından muaf mıdır?

    543
    0

    26/04/2021 tarihli Genelge ile sokağa çıkma yasağı muafiyeti smmm, ymm ve çalışanlarına getirildi. Bağımsız denetim şirket çalışanlarını da bu kapsamda değerlendirebilir miyiz?

    Bağımsız denetim firmaları SMMM veya YMM tarafından kurulan ve yönetilen şirketlerdir.

    Elbette muafiyet kapsamında olur.

    Bizler mesleki olarak muaf olsak da yerinden muhasebe işlemlerini yaptığımız firmalar genelge kapsamında yasaklı olması durumunda firma kapalı olacağı için işlem yapılamaz bir durum oluştu. Bu konuda nasıl bir yol önerirsiniz?

    Kapanan iş yerlerinin beyannameleri için mücbir sebep uygulanıp uygulanmayacağı konusu ile ilgili olarak GİB tarafından yayımlanan tebliği veya sirküler olmadığı için yorum yapamıyoruz.

    Bağımsız Denetçi Yeterlilik Belgesi için Mesleki tecrübe süresinin hesabı nasıl yapılmaktadır?

    Mesleki tecrübe süresi, esas olarak bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir. Ancak, 3568 sayılı Kanun kapsamındaki mesleki faaliyetlerde veya aynı Kanun uyarınca staj ve stajdan sayılan hizmetlerde bulunulan süreler de bu sürenin hesabında dikkate alınır. Dört yılı aşmamak üzere Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen alanlardaki lisans ve lisansüstü eğitim süreleri, diğer faaliyetlerde geçirilen sürelerle mükerrerlik oluşmaması şartıyla bu süreye ilave edilir. Bu sürenin hesabında yukarıda belirtilen faaliyetlere başlama tarihi esas alınır ve kamu kurum ve kuruluşlarında geçirilen süreler hariç olmak üzere, bir yıldan fazla süreyle bu faaliyetlere ara verilmesi durumunda ara verilen süreler dikkate alınmaz.

    Bu itibarla;

    1. 3568 Kanun hükümlerine göre fiilen staj yapılmak suretiyle meslek mensubu olunmuş ise, mesleki tecrübe süresinin hesabında başlangıç tarihi olarak staja fiilen başlama tarihi esas alınır ve staj başlama tarihinden itibaren 3568 sayılı Kanun kapsamındaki mesleki faaliyetlerde geçirilen süreler ile dört yılı aşmamak üzere Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen alanlardaki lisans ve lisansüstü eğitimde geçen kanuni süreler bu süreye ilave edilir. Staja başlama tarihinden sonra hangi nedenle olursa olsun mesleki faaliyetin icrasına ara verme durumu söz konusu olmuş ise, ara verme olarak nitelendirilecek sürelerden 1 yıla kadar olanı da mesleki tecrübe süresinin hesabında dikkate alınır. (Mesleki tecrübe süresine ilave edilmesi gereken sürelerin (eğitimde geçen süre ve ara verme dahil) mükerrerlik oluşturması (aynı tarihe denk gelmesi) durumunda, mesleki tecrübe süresinin hesabında bunlardan sadece bir faaliyete ilişkin süre dikkate alınır.) 
    2. 3568 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen stajdan sayılan hizmetlerde geçen sürelerin, stajdan saydırılması suretiyle meslek mensubu olunmuş ise, mesleki tecrübe süresinin hesabında başlangıç tarihi olarak stajdan sayılan hizmete başlama tarihi esas alınır.  Bu şekilde meslek mensubu olanların,  stajdan sayılan hizmet olarak nitelendirilebilecek tüm çalışmaları ile varsa 3568 sayılı Kanun kapsamındaki mesleki faaliyetlerde geçirilen süreleri ve dört yılı aşmamak üzere Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen alanlardaki lisans ve lisansüstü eğitimde geçen kanuni süreleri mesleki tecrübe süresine ilave edilir. Stajdan sayılan hizmete başlama tarihinden sonra hangi nedenle olursa olsun bir ara verme durumu söz konusu olmuş ise, ara verme olarak nitelendirilecek sürelerden 1 yıla kadar olanı da mesleki tecrübe süresinin hesabında dikkate alınır. (Mesleki tecrübe süresine ilave edilmesi gereken sürelerin (eğitimde geçen süre ve ara verme dahil) mükerrerlik oluşturması (aynı tarihe denk gelmesi) durumunda, mesleki tecrübe süresinin hesabında bunlardan sadece bir faaliyete ilişkin süre dikkate alınır.)

    Mesleki faaliyette geçirilen sürelerin tevsiki ile ilgili olarak yetkilendirilme aşamasında meslek mensuplarından hangi belgeler istenilmektedir?

     

    Mesleki faaliyette geçirilen süre olarak beyan edilen hizmetlerin, tarafımızca değerlendirilmesinin yapılması esnasında, söz konusu faaliyetlerde geçirilen sürelerin aşağıdaki belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir:

                1- Staj süresinin tevsiki ile ilgili olarak: Staja fiilen başlama ve bitiş tarihleri ile kanuni staj süresini gösteren ilgili odadan ya da TÜRMOB’dan alınacak yazı.

                2- Stajdan sayılan hizmetlerin tevsiki ile ilgili olarak:

    1. Kamu görevindeki hizmetleri staj süresinden sayılanlar açısından: Görev alınan unvanları gösteren güncel tarihli Hizmet Cetveli,
    2. Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunmak suretiyle, bu hizmetlerde geçen sürelerini staj süresinden saydıranlar açısından:
      1. Stajdan sayılan hizmetin icra edildiği Kuruluştan alınacak görev aldığınız unvan ve tarihleri gösteren yazı ve imza sirküleri,
      2. Birinci derece imza yetkisinin ilanını içeren ticaret sicili gazetesi örneği,
      3. Stajdan saydırılan hizmetlere ilişkin tarih aralığı ile kanuni staj süresini gösteren ilgili odadan ya da TÜRMOB’dan alınacak yazı.

                3- Stajdan veya stajdan sayılan hizmetten sonraki çalışmaların tevsiki ile ilgili olarak:

    1. Bağımlı çalışılan dönemlerle ilgili olarak, görev alınan unvan ve tarihleri gösteren yazı ve imza sirküleri ile SSK hizmet dökümü,
    2. Bağımsız denetim kuruluşlarında denetim ekiplerinde görev alanlar açısından, ilgili denetim kuruluşundan alacakları görev aldıkları denetimleri ve dönemleri gösteren yazı ve imza sirküleri ile buna ilişkin diğer belgeler (denetim sözleşmesi, çalışma kağıdı örnekleri vb)
    3. Bağımsız çalışılan dönemlerle ilgili olarak, dönem aralığını ve faaliyet konusunu gösteren vergi dairesi mükellefiyet kaydı, Bağ-Kur dökümü,
    4. Kamu görevi var ise görev alınan unvanları gösteren güncel tarihli Hizmet Cetveli,
    5. Herhangi bir şirkette ortak olarak mesleki faaliyetin icra edilme durumu bulunmakta ise, ortaklık dönemini gösteren ilgili ticaret odasından alınacak yazı ve ticaret sicili gazeteleri,
    6. Emekli olunmasına rağmen mesleki faaliyetin icrasına devam ediliyorsa SGDP ödemesi yapıldığını gösteren belge.

     


    Kaynak: İsmmmo,KGK
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAf, yeniden!
    Sonraki İçerikDönem sonunda karda olan bir firmanın yıl sonu kapanış kayıtları nasıl yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz