Ana Sayfa Muhasebe Ayrıldığımız yönetim binası için daha önce özel maliyetler hesabında takip edilen harcamaların...

    Ayrıldığımız yönetim binası için daha önce özel maliyetler hesabında takip edilen harcamaların kalanı gider yazılır mı?

    Kiral

    29
    0

    LTD şirket, kiralık işyerinde 264 özel maliyetler hesabında takip edip amortisman ayırdığımız işyerinden başka bir adrese taşınmıştır. Bu hesaptaki yani eski işyerindeki özel maliyet hesaplardaki tutarlar ne olacak?

    Bedeli yeni kiracı veya mal sahibinden tahsil edilemiyor ise 264 no.lu hesapta kalan tutar taşınıldığı ayda doğrudan gider olarak kaydedilir. 

     


    ÖRNEK

    Genel yönetim binası olarak kullanılan gayrimenkulden taşınılması halinde özel maliyetler hesabında ilgili her ile ilgili harcamaların dönem gider hesabına kaydedilmesi

    ____________ / _______________

    770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

    264 ÖZEL MALİYETLER

    ____________ / _______________

     

    Özel maliyet hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için yapılıp kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak olan varlıkların tutarlarını içerir.

    Özel maliyet bedeli olarak adlandırılan bu giderler, normal bakım, onarım ve temizleme giderleri hariç olmak üzere, kiracı tarafından yapılan ve kira süresi sonunda mal sahibine bırakılacak olan giderlerdir. Bu giderler, kiracının aktifinde 264 Özel Maliyet Hesabı’nda izlenir ve kira süresinin sonunda amortisman yoluyla giderleştirilir.

    Özel maliyet hesabı, aşağıdaki durumlarda kullanılır:

    Kiralanan gayrimenkulün kira süresi içinde dekorasyon, tadilat, güçlendirme gibi işlemler yapılarak geliştirilmesi veya ekonomik değerinin artırılması durumunda, bu işlemler için yapılan giderler özel maliyet hesabı kapsamında değerlendirilir.

    Kiralanan gayrimenkulün kira süresi içinde kullanılmak üzere, kiracı tarafından sabit kıymet niteliğinde varlıklar satın alınması durumunda, bu varlıkların bedeli de özel maliyet hesabı kapsamında değerlendirilir.

    Kiralanan gayrimenkulün geliştirilmesi veya ekonomik değerinin artırılması yoluyla, kiracının işletme sermayesinin korunması sağlanır.

    Kiracının kira süresi sonunda mal sahibine bırakacağı gayrimenkulün daha yüksek bir değere sahip olması, kiracının kira sözleşmesinin yenilenmesi veya kira bedelinin artırılması yönündeki taleplerini güçlendirebilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik6736 Matrah artırımı nedeniyle oluşan borç için tecil taksitlendirme yapılabiliyor mu?
    Sonraki İçerikVergi üzerinden alınan gecikme zammı gider yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz