Ana Sayfa Vergi Asgari ücretlinin ihbar tazminatında gelir vergisi ve damga vergisi istisnası var mıdır?

    Asgari ücretlinin ihbar tazminatında gelir vergisi ve damga vergisi istisnası var mıdır?

    498
    0

    Asgari ücret ile çalışan personelin işten çıkışında ihbar tazminatına asgari ücret tutarı kadar gelir vergisi ve damga vergisi istisnası uygulanır mı?

    İhbar tazminatı ücret ödenen ay dışında yapılmış ise istisna uygulanır. Ücret ödenen ayda ihbar ödenirse istisna ücrete uygulandığı için ayrıca istisna uygulanmaz.


    01/01/2022 tarihinden itibaren asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getirilmişti. Bu istisna ocak ayında işten çıkan işçinin kıdem ve ihbar tazminatını da kapsıyor mu?

    Kıdem ve ihbar tazminatı da GVK 61. maddeye göre ÜCRETTİR. GV ve DV istisnası uygulanır.


    Yönetim kurulu başkanı huzur hakkı ücret artışı için, nasıl bir yol izlemem gerekir? Genel kurulda karar alınacak deniyor. Genel kurul kararı almadan huzur hakkı ödemesinde artış yapabilir miyiz?

    Genel kurul kararı olmadan huzur hakkı bedelinde artış yapılamaz.


    Asgari ücretin 2022 Yılında vergi dışı kalması, huzur hakkı alan şirket yöneticileri için de geçerli midir? 

    Huzur hakkı GVK 61. maddesine göre ücrettir. Gelir vergisi ve Damga vergisi istisnasından yararlanır.


    Limited şirketi şirket ortağı huzur hakkı alabilir mi?

    Şirket karar organı (Genel Kurul) karar vermesi halinde huzur hakkı ödenir. 

    Bir limited şirkette GENEL KURUL , şirketin karar organı olarak Kanun’da(Türk Ticaret Kanunu) veya sözleşmede belirtilen konularda karar alma yetkisine sahiptir. 

    Genel kurul şirketin tüm ortaklarının katılımıyla oluşan bir organdır.


    Şirket yetkilisine döviz cinsinden euro olarak huzur hakkı kararı alınacaktır. Mevzuat açısından huzur hakkının döviz belirlenmesinin herhangi bir sakıncası var mı? Huzur hakkı rakamını döviz cinsinden belirleyebilir miyiz? 

    Huzur hakkı veya ücretin Yabancı para cinsinden ödenmesine bir engel yok.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 Defter tutma hadleri
    Sonraki İçerikYurt dışında ikamet eden bir Türk vatandaşından uzaktan hizmet alacak firma uzaktan çalışma sözleşmesi yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz