Ana Sayfa Vergi Artık Adalet Bakanlığı Çekler Hakkında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine Daha Fazla...

    Artık Adalet Bakanlığı Çekler Hakkında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine Daha Fazla Bilgi Verebilecek!

    1454
    0

    1- ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMAYA İLİŞKİN YASAKLAMA VE ORTADAN KALDIRMA KARARLARININ ELEKTRONİK ORTAMDA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?
    1.1- 5941 sayılı Çek Kanunun 5 ve 6’ncı maddeleri kapsamında verilen çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı ile bu yasağın kaldırılmasına ilişkin kararlar, güvenli elektronik imza ile imzalandıktan sonra kararlara ait bilgiler, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminden (UYAP) elektronik ortamda günlük olarak alınarak bildirilir.

    1.2- Birinci maddede yer alan kararlara ilişkin bildirimlerde;
    1.2.1- Kararın türü (çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı/çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılması kararı),
    1.2.2- Yargı merciinin adı,
    1.2.3- Karar tarihi,
    1.2.4- Karar numarası,
    1.2.5- Dosya tarihi, numarası ve türü,
    1.2.6- Çek yasaklısı; gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, adı ve soyadı, baba adı, anne adı, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe/Mah./köy bilgileri, tüzel kişi ise Vergi Kimlik Numarası ve/veya MERSİS numarası ve unvanı,
    yer alır.

    Yapılacak bildirimlerde yer alan bilgiler, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından bir hafta içinde bankaların genel müdürlüklerine elektronik ortamda duyurulur.

    2- ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMAYA İLİŞKİN YASAKLAMA VE ORTADAN KALDIRMA KARARLARININ YAZIYLA BİLDİRİMİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?
    Mahkemelerce verilmiş çek düzenleme ve çek hesabı açmaya ilişkin yasaklama ve ortadan kaldırma kararlarından kesinleşme tarihi 31.05.2010 tarihine kadar olanlara ilişkin bilgiler, kararı veren mahkemeler tarafından resmi yazı ile Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilmeye devam edilir.
    2.1- Birinci fıkrada yer alan kararlara ilişkin bildirimlerde;
    2.1.1- Kararın türü (çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılması kararı),
    2.1.2- Mahkeme adı,
    2.1.3- Karar tarihi,
    2.1.4- Karar numarası,
    2.1.5- Kararın kesinleşme tarihi,
    2.1.6- Dosya numarası,
    2.1.7- Yasaklılık süresi,
    2.1.8- Çek yasaklısı; gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, adı ve soyadı, baba adı, anne adı, doğum yeri, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe/mah./köy bilgileri, tüzel kişi ise Vergi Kimlik Numarası ve unvanı,
    yer alır.

    Kaynak: Resmi Gazete (13.04.2017 – 30037)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSamsung’da Şaşırtan Yükseliş!
    Sonraki İçerik2017 – Şubat Ayında Tavuk Yumurtası Üretimi %6,3 Azaldı!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz