Ana Sayfa Vergi Amortisman hesaplamasında muafiyet olur mu?

    Amortisman hesaplamasında muafiyet olur mu?

    amortisman, hesaplama, muafiyet, teknik, kıst, binek, otomobil,

    494
    0

    Biz kurum olarak amortisman hesaplamıyoruz ve muafız. Amortismana tabi olmayan demirbaşın, (ısıtma soğutma sistemi) daha önce alınan bir cihazın teknik yetersizlikten dolayı ikinci el satışı yapılacaktır. KDV oranını kaç olarak almalıyız?

    Amortisman hesaplamasında muafiyet olmaz. 

    Amortisman ayrılır, gider yazılmak istenmez ise KKEG olarak kayıtlara alınır. 

    KDV oranları için Web sayfamızdaki mevzuat / pratik bilgilerde (vergi) bölümünde bulunan listelerden yararlanınız. 

    Bahsettiğiniz teslim için (I) (BİR) sayılı listede ise; % 1, 

    (II) (İKİ) sayılı listede ise; % 8 her iki listede de yoksa genel oran olan % 18 uygulanır.

    Binek otolarda kıst amortisman hesaplamak zorunluluk mu? 

    Binek otolarda Kıst amortisman zorunludur. Vergi Usul Kanunun 320. Maddesi; “Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, İŞLETMELERE AİT BİNEK OTOMOBİLLERİNİN AKTİFE GİRDİĞİ HESAP DÖNEMİ İÇİN AY KESRİ TAM AY SAYILMAK SURETİYLE KALAN AY SÜRESİ KADAR AMORTİSMAN ayrılır. 

    Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.” Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürk Eximbank ile Ziraat Bankası Azerbaycan şubesi arasında 26 milyon dolar tutarında kredi anlaşması imzalandı
    Sonraki İçerikMuhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz