Ana Sayfa Ekonomi Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı İle İlgili Soru ve...

    Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı İle İlgili Soru ve Cevaplar

    3145
    0

    1- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI NEDİR?
    T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracıdır.

    2- ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
    Hazine Müsteşarlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmektedir. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurtiçi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracıdır.
    Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte olup yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamaktadır.
    Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvillerinde olduğu gibi, arkasında her hangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına,  satın aldığı Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır.

    3- HAZİNE NEDEN ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI İHRAÇ ETMEKTEDİR?
    Yastık altındaki altın miktarının en muhafazakâr tahminlere göre yaklaşık 2.200 ton (100 milyar ABD Doları) olduğu tahmin edilmektedir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

    4- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINA YATIRIM YAPMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
    Devlet güvencesi: Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacaktır.
    Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir %1,20 (yıllık %2,40) ek getiri verilmektedir.
    Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.
    Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecektir.
    Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip olacaktır.

    5- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINI KİMLER ALABİLİR?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yararlanabilecek olup kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) söz konusu Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapamayacaktır.

    6- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ALABİLMEK İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, Hazine Müsteşarlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilecektir. Bu nedenle, talep toplama dönemlerinde, http://www.hazine.gov.tr  ve http://www.ziraat.com.tr adreslerinde duyurulan Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca en yakın Ziraat Bankası şubelerinden de bilgi alınabilmektedir.

    7- TALEP TOPLAMA DÖNEMİ DIŞINDA ZİRAAT BANKASINDAN BU SENETLERİ ALABİLİR MİYİM?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları sadece Hazine Müsteşarlığı’nın ilan etmiş olduğu talep toplama dönemlerinde, özellikleri Hazine Müsteşarlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabilmektedir. Talep toplama dönemleri dışında Ziraat Bankasından alınamayacaktır.

    8- MEVCUT ALTIN MEVDUAT HESABIMDAKİ GRAM ALTINLARLA VEYA TÜRK LİRASI KARŞILIĞINDA ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ALABİLİR MİYİM?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikaları sadece özellikleri Hazine Müsteşarlığınca belirlenen fiziki altınları teslim etmek suretiyle alınabilmektedir.

    9- ALTINLARIMI NE ZAMAN TESLİM EDECEĞİM?
    Altınlar, Hazine Müsteşarlığınca duyurulan talep toplama dönemi boyunca Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubelerine teslim edilebilecektir. Söz konusu talep toplama dönemleri www.hazine.gov.tr ve www.ziraat.com.tr adreslerinde il bazında yayınlanmaktadır.

    10- HANGİ ALTINLAR KABUL EDİLECEKTİR?
    Külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane Altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar.

    ***22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

    ***Altınların üzerinde görevliler tarafından ayrıştırılması mümkün olmayan kısımların gözlenmesi durumunda söz konusu altınlar kabul edilmeyecektir.

    ***Bununla birlikte, Reşat Altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

    ***Yapılan incelemelerde getirilen altınların gerekli özellikleri taşımaması durumunda ve/veya yıpranma, aşınma gibi durumların oluştuğu gözlenmesi halinde söz konusu altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyebilecektir.

    11- 22 AYAR BİLEZİK, KOLYE GİBİ TAKILARIM KABUL EDİLECEK Mİ?
    22 ayar olan bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacaktır.

    12- ALTINLARIMI TESLİM EDERKEN HERHANGİ BİR KAYBA UĞRAYACAK MIYIM?
    Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.

    13- ESKİ TARİHLİ DARPHANE/CUMHURİYET ALTINLARI İLE YENİ TARİHLİ ALTINLAR ARASINDA DEĞERLEME FARKI OLACAK MI?
    Altınlar saflığı oranında bire bir olarak kabul edildiğinden eski tarihli ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark bulunmamaktadır.

    14- ALTINLARIMI TESLİM EDERKEN İŞÇİLİK BEDELİ DİKKATE ALINACAK MI?
    Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacaktır. Söz konusu altınların değeri tespit edilirken işçilik bedeli göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu nedenle yatırımcıların, kayıp yaşamamaları adına işçilik bedeli yüksek olabilecek altınlarını Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası için değerlendirirken bu hususu bilerek hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bu amaçla, uzmanlardan bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

    15- BANKAYA GETİREBİLECEĞİM ALTINLAR İÇİN BİR ALTI LİMİT VEYA ÜST LİMİT VAR MI?
    Kabul edilebilecek özelliklere sahip altınlar için her hangi bir alt limit veya üst limit tutarı bulunmamaktadır.

    16- TESLİM ETTİĞİM ALTINLARIMI HANGİ HESAPTA TAKİP EDEBİLİRİM?
    Talep toplama döneminde bankaya teslim edilen altınlar ilk etapta yatırımcının “vadesiz altın mevduat hesabı”nda takip edilecektir. Yatırımcı tarafından teslim edilen 22 ve 24 ayar altınların 1000/1000 saflıktaki karşılığı yatırımcıların hesaplarına yansıtılacaktır.

    Talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günü yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarındaki” altın karşılığında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası yatırımcıların  “yatırım hesabı”na otomatik olarak aktarılacaktır.

    17- TESLİM ETTİĞİM ALTINLAR KARŞILIĞINDA HESABIMA NE KADAR ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI AKTARILACAK?
    Yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarında yer alan her 1 gram altın karşılığında yatırım hesaplarına 1000 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır.  (Örneğin; Vadesiz altın mevduat hesabına 1000/1000 saflıkta 12,53 gram altın kaydedilen bir yatırımcının hesabına 12530 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır).

    18- TESLİM ETTİĞİM ALTINLAR KARŞILIĞINDA ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI HESABIMA NE ZAMAN AKTARILACAK?
    Talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günü, yatırımcıların yatırım hesaplarına Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası otomatik olarak aktarılacaktır.

    27 Eylül 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda senetlerin yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı kesin tarihler yer almaktadır.

    19- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI BANA DÖNEMSEL GETİRİ SAĞLAYACAK MI?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, yatırımcısına her 6 ayda bir TL cinsinden altın fiyatına endeksli %1,20 (yıllık %2,40) oranında kupon/kira ödeyecektir.

    Söz konusu kupon/kira oranı, senedin vadesi boyunca sabit kalacak olup yatırımcının elde edeceği TL getiri tutarı ise altın fiyatlarında meydana gelecek olan değişmelere göre farklılık gösterebilecektir.

    20- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINDAN ELDE ETTİĞİM GELİRLERDEN VERGİ ÖDEYECEK MİYİM?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.

    21- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINI VADE TARİHİNİ BEKLEMEDEN İSTEDİĞİM ZAMAN BANKAYA SATABİLECEK MİYİM?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapan yatırımcılar sahip oldukları Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını işlemiş getirisi ile birlikte istedikleri zaman Ziraat Bankasına satabilecek ve TL karşılığını alabileceklerdir.

    Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olacak şekilde satabilecek olup (örnek: 1001, 1002, 2157 gibi) hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde Ziraat Bankasına satılabilecektir.

    Yatırımcılara vade tarihinde yapılacak anapara ödeme tutarının yatırımcı bazında hesaplanabilmesi amacıyla, anapara ödemesinin yapılacağı son hafta içerisinde Pazartesi ve Salı günü yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını Ziraat Bankasına satamayacaktır.

    22- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINI VADEDEN ÖNCE SATARKEN HANGİ FİYATTAN SATABİLECEĞİM?
    Vadeden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, vatandaşlara ödemeler piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından yapılacaktır.

    Diğer taraftan, ihraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak  %1,5 oranında iskonto uygulanacaktır.

    İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

    23- ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINI BİR BAŞKA KİŞİYE SATABİLECEK VEYA DEVREDEBİLECEK MİYİM?
    Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.

    Yatırımcıların vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına Ziraat Bankasında hesap açılması ve banka şubesinden işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka kişiye satarken veya devrederken tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olacak şekilde işlem gerçekleştirebilecek olup (örnek: 1001, 1002, 2157 gibi) hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde satılabilecek veya devredebilecektir.

    Yatırımcılara vade tarihinde yapılacak anapara ödeme tutarının yatırımcı bazında hesaplanabilmesi amacıyla, anapara ödemesinin yapılacağı son hafta içerisinde Pazartesi ve Salı günü yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını bir başka kişiye satamayacak veya devredemeyecektir.

    24- VADEDEN ÖNCE İSTEDİĞİM ZAMAN FİZİKİ ALTIN TALEP EDEBİLİR MİYİM?
    Fiziki altın sadece vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemelerinde talep edilebilecek olup, vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarının satılmak istenmesi durumunda, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından TL ödeme yapılmaktadır.

    25- VADE SONUNDA ANAPARA ÖDEMESİNİ NASIL ALABİLİRİM?
    Vade sonunda yatırım hesaplarında bulunan Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası adedine karşılık gelen gram altın tutarının (anapara tutarının) ödenmesi aşamasında yatırımcıların tercih edebileceği üç ayrı seçeneği bulunmaktadır:
    25.1- Anapara bedelleri, vade tarihinde yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.
    25.2- Ancak, yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedeli BİST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyesi rafineriler (rafineri) tarafından üretilen 995/1000 saflıkta 1 kilogramlık külçe altın olarak veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” olarak vade tarihinden sonra yatırımcı tarafından fiziken geri alınabilecektir.
    25.3- Yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, yatırımcı vade sonunda ödenecek anapara bedelini Hazine Müsteşarlığı tarafından mevcut senetlerin vade sonu tarihi ile aynı tarihe denk gelecek şekilde yeni ihraç edilebilecek Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına tekrardan yatırılabilecektir.

    26- VADE SONUNDA ANAPARA ÖDEMESİNİ “ÇEYREKLİK CUMHURİYET ZİYNET ALTINI” VEYA “1 KİLOGRAMLIK 995/1000 SAFLIKTA KÜLÇE ALTIN” OLARAK ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
    Vade sonunda “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” veya “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” almak isteyen yatırımcıların bu taleplerini 27 Eylül 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda belirtilen tarihler arasında (Fiziki Altın Talep Etme Dönemi) Ziraat Bankasına başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Fiziki altın teslimatının yapılabilmesi amacıyla söz konusu talepte bulunan yatırımcıların hesapları talep tarihinden itibaren talep edilen fiziki altın miktarı kadar bloke edilecektir.

    27 Eylül 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda belirtilen tarihler arasında fiziki altın talebinde bulunmayan yatırımcıların vade sonunda ayrıca fiziken altın talebinde bulunma hakları bulunmamaktadır.

    27- TESLİM ETMİŞ OLDUĞUM ALTINLARI VADE SONUNDA AYNEN GERİ ALABİLECEK MİYİM?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası alımı sırasında getirmiş olduğunuz altınlar rafineride eritilerek külçe altın haline getirilecektir. Dolayısıyla teslim etmiş olduğunuz altınlar, vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemesi sırasında geri alınamayacak olup “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” veya “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” olarak teslim alınabilecektir.

    28- ÇEYREKLİK CUMHURİYET ZİYNET ALTINIMI NE ZAMAN TESLİM ALABİLİRİM?
    Vade sonunda anapara ödemeleri yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına ilk etapta hesaben gram altın olarak aktarılacaktır. Yatırımcının “fiziki altın talep etme döneminde” Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını talep etmesi durumunda yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına talep edilen miktar kadar bloke konulacaktır. Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınları Darphane tarafından üretilecek olup üretilen altınlar vade sonu tarihinden (itfa tarihinden) belirli bir süre sonra Ziraat Bankası şubesi tarafından yatırımcıya teslim edilebilecektir. Fiziki teslimatın süresi, teslimat yapılacak şubeler ve şekli ile ilgili gerekli bilgilendirme yatırımcılara Ziraat Bankası tarafından ayrıca yapılacaktır.

    29- ÇEYREKLİK CUMHURİYET ZİYNET ALTINIMI ZİRAAT BANKASI TARAFINDAN BELİRTİLEN TARİHLERDE TESLİM ALMAZSAM NE OLACAK?
    Ziraat Bankası tarafından yatırımcılara duyurulacak tarihler içinde teslim alınmayan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınlarının karşılığı, ilgili masraflar düşüldükten sonra, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına  kayden geçirilecektir.

    30- VADE SONUNDA ANA PARAMI YENİ İHRAÇ EDİLEBİLECEK ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINA TEKRARDAN YATIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
    Vade sonunda bu yeni ihraca katılmak isteyen mevcut yatırımcılar bu taleplerini yeniden ihraç duyurusunda belirtilecek tarihlerde Ziraat Bankası şubelerine başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Bu durumda, söz konusu talepte bulunan yatırımcıların hesaplarına yeni ihraçta kullanılmak üzere talep ettikleri miktar kadar bloke konacaktır.

    Yeni ihracın gerçekleştirilmesiyle birlikte, yatırımcıların herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmaksızın, talep ettikleri gram karşılığında yatırım hesaplarına Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası (1 gram = 1000 adet) Hazine Müsteşarlığı tarafından aktarılacaktır.

    31- VADE SONUNDA FİZİKİ ALTIN TALEP ETMEZ VEYA YENİ İHRACA KATILMAZSAM NE OLUR?
    Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının anapara bedelini külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altın olarak almak istemeyen yatırımcılar ile yeni bir ihraca katılmak istemeyen yatırımcıların ayrıca banka şubelerine başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Söz konusu yatırımcılara, yukarıda belirtildiği gibi vade sonunda anapara bedelleri “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak ödenecektir.

    32- ZİRAAT BANKASINDA AÇILACAK OLAN HESAPLAR İÇİN HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?
    Açılacak olan “vadesiz altın mevduat hesabı” ve “vadesiz TL mevduat hesabı” için Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının vadesi boyunca bu hesaplara yatırımcılar tarafından başka bankacılık/yatırım ürünü alınmaması durumunda, yatırımcılardan Ziraat Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmayacaktır. Ayrıca açılacak olan “yatırım hesabı” için Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yansıtılan ücretler de yatırımcılardan alınmayacaktır.

    Kaynak: T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTersanecilik faaliyeti kapsamında bakım-onarım hizmeti vermekte olan yüzer havuzların işletilmesi ve devri kurumlar vergisine tabi midir?
    Sonraki İçerikPerakende Satışlarda “KDV Dahildir” Etiketleri Kullanılmak Zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz