Ana Sayfa Haberler ABD’nin İran yaptırımları Avrupa’da hangi sektörleri etkiliyor?

ABD’nin İran yaptırımları Avrupa’da hangi sektörleri etkiliyor?

775
0

ABD’nin İran yaptırımları Avrupa’da hangi sektörleri etkiliyor?

ABD, ‘İran nükleer anlaşması’ kapsamında 2016 yılında kaldırdığı Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden uygulamaya kondu. Ancak, nükleer anlaşmaya 2015 yılında ABD ile birlikte imza atan Avrupalı ülkeler İran’la ticarete devam edeceklerini açıkladı.

ABD’nin yaptırımları İran’ın dolar alımı, altın ticareti, değerli metaller ticareti ve otomotiv sektörünü kapsayacak. Yaptırımların ikinci kısmı ise Kasım ayından itibaren fiilen yürürlüğe girecek. İkinci kısım yaptırımlar petrol ve gaz sektörleri ile merkez bankasını etkileyecek.

ABD Başkanı Donald Trump, mayıs ayında tek taraflı olarak selefi Barack Obama’nın ve Batılı ülkelerin 2015 yılında imzaladığı İran nükleer anlaşmasını iptal ettiğini açıklamıştı. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda Trump’a destek vermemişti.

Avrupa: İran’la ticaretin arkasındayız

Trump yönetiminin fiilen yaptırımları hayata sokmasına bir gün kala İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri ortak yazılı bir açıklama yaparak, İran’a yaptırım uygulamayacaklarını ve bu ülke ile ticaret yapan Avrupalı firmaların arkasında olduklarını duyurdu.

ABD’nin yaptırımlara yeniden başlayacak olmasına “derinden üzgün” olduklarını söyleyen Avrupa Birliği üçlüsü “İran’la meşru çerçevede ekonomik ilişkileri olan işletmeleri korumaya kararlıyız. Bu nedenle Avrupa Birliği tarafından güncellenen blokajın durumu 7 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.” dedi.

‘Blokaj durumu’ denilen yasa 1996 yılında AB tarafından Amerika’nın Küba, Libya ve İran’a karşı uyguladığı yaptırımları etkisiz hale getirmek için çıkarılmıştı. Bu yasa daha önce hiç uygulanmamıştı. ‘Blokaj durumu’ yasası AB ülkelerinin Dışişleri Bakanlarınca eylül ayında onaylandı.

Bu yasa Avrupalı şirketlere ABD’nin yaptırımlarının kendi sınırları dışındaki etkilerine riayet etmeyi yasaklıyor. ABD’nin yaptırımlarına uyan Avrupalı şirketler kendi ülkelerinin belirlediği cezalara çarptırılıyor.

AB’nin Dışişleri Politikaları Temsilcisi Federica Mogherini 16 Eylül’de yaptığı açıklamada “İran nükleer anlaşmasının ölmemesi için elimizden geleni yapacağız” demişti.


Kaynak: Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikZorunlu BES’i hangi sigorta şirketinden yapmalıyım?
Sonraki İçerikTrump’tan İran ambargolarını ihlal edenlere yaptırım kararnamesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz