Ana Sayfa Vergi 2017 – Demirbaş ve Amortisman Sınırı

    2017 – Demirbaş ve Amortisman Sınırı

    6411
    0

    1- 27.12.2016 tarih 29931 sayılı Resmi Gazete’de 2017 yılı demirbaş ve amortisman sınırı tutarı 01.01.2017 tarihinden itibaren 900 TL olarak açıklanmıştı. (Bu tutar 2016 yılında da 900-TL olarak uygulanıyordu.)

    2- Ticari kazanç tespit edilirken, işletmede kullanılan sabit kıymetler doğrudan gider yazılabilir veya amortisman (yıpranma payı) uygulanarak sabit kıymetler kullanılabileceği sürede değerinde meydana gelen azalma gider/maliyet kaydedilebilir.

    3- 01.01.2017 – 31.12.2017 tarihleri arası doğrudan gider yazılacak demirbaş tutarı 900 TL olarak açıklandı. Yani işletmede kullanılacak olan sabit kıymetlerin 900 TL tutarından düşük olanlar işletme tarafından doğrudan gider yazılabilir.

    4- 900 TL (KDV hariç) ve üzeri tutarındaki sabit kıymet alımlarında amortismana tabi tutularak kullanım süresi boyunca giderleştirilebilir. 

    5- Bir iktisadi kıymetin amortisman yoluyla itfa edilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Genel olarak iktisadi kıymetin;

    • İşletmede bir yıldan fazla kullanılması (365 günden fazla)
    • Sabit kıymetin hem fiilen işletmede bulunması hem de işletme hesaplarına (envanterine) kaydedilmesi  gerekmektedir.
    • Sabit kıymetin yıpranma, aşınma veya değer kaybı bulunması: Teknolojik gelişmeler, kullanıma bağlı yıpranma, aşınma. Diğer bir deyişle değerini yitirmeyecek kıymetlerin amortisman yoluyla itfası kabul edilmez. (örneğin; boş arsa ve araziler)
    • Sabit kıymetin değerinin 900 TL aşması.

    Kaynak: Resmi Gazete (27.12.2016-29931)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSGK Tarafından Yapılan Ödemeler 20 Temmuz’dan İtibaren PTT’den Tahsil Edilecek!!!
    Sonraki İçerikYapılandırma Taksit Ödemelerini Aksatanların, SGK Cari Ay Sigorta Primleri Aksatılan Yapılandırma Taksitine Mahsup Edilebilecek!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz