Ana Sayfa Vergi Yapılandırma Taksit Ödemelerini Aksatanların, SGK Cari Ay Sigorta Primleri Aksatılan Yapılandırma Taksitine...

    Yapılandırma Taksit Ödemelerini Aksatanların, SGK Cari Ay Sigorta Primleri Aksatılan Yapılandırma Taksitine Mahsup Edilebilecek!!!

    2261
    0

    6736 sayılı Kanun gereği yapılandırma taksitlerini ödemediği için yapılandırılması bozulanlar ile ileride 7020 sayılı yapılandırma kanununa göre aynı durumla karşılaşacaklar için, gerek 6736 ve gerekse de 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılmış olan SGK alacaklarının ilk iki taksitinin veya yıl içinde ikiden fazla taksitin aksatılması halinde, işverenlerce talep edilmesi koşuluyla aynı işverenin aynı veya farklı ünitelerde işlem gören işyerleri için ödemiş oldukları cari ay sigorta primlerinin aksatılan yapılandırma taksitlerine mahsup edilmesi suretiyle yapılandırmalarının devamının sağlanması yönünde Sosyal Güvenlik Kurumunca 21.07.2017 tarih 3881087 sayılı Genel Yazı yayımlanmıştır.

    1- 6736 VE 7020 SAYILI KANUNLARA GÖRE BORÇLARINI YAPILANDIRAN BORÇLULARIN YAPILANDIRMALARININ BOZULMASI:
    Gerek 6736 sayılı kanunda gerekse de 7020 sayılı kanunda, yapılandırmadan yararlanmak isteyen ve borçlarını taksitler halinde ödeme talebinde bulunan borçluların, taksitlerinin ilk ikisini süresinde ve tam olarak ödememesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında 2’den fazla taksitini ödememesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında en fazla iki taksit ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının yapılandırmanın son taksitini takip eden ay sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödememesi, çok zor durumda olma hali hariç olmak üzere taksitlerin ödenme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yılında 2 aydan fazla ödenmemesi halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkını kaybetmektedir.

    Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılandırma değerlendirme sonucunda, yapılandırma taksitlerini ödemediği için yapılandırılması bozulan işveren/mükelleflerimizin cari ay prim ödemelerinin aylık taksit tutarlarına mahsup edilmesi halinde aylık taksitler yönünden ilk iki taksit ve/veya bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit ihlalinin ortadan kalkacağı, dolayısıyla yeniden yapılandırma haklarından yararlanmaya devam edilebileceği düşünülerek, cari ay primleri yönünden bir takvim yılı içinde ikiden fazla ihlal şartına girmeyecek olması koşuluyla cari ay prim borçlarına ilişkin yapılan ödemelerin aylık taksit tutarlarına mahsup edilmesine karar vermiştir.

    2- CARİ AY PRİM ÖDEMELERİNİN YAPILANDIRMA TAKSİTLERİNE MAHSUP EDİLMESİ:
    Gerek 6736 ve gerekse de ileride ödemeleri başlayacak olan 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılmış olan Kurum alacaklarının ilk iki taksitinin veya yıl içinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi halinde, işverenlerce talep edilmesi koşuluyla aynı işverenin aynı veya farklı ünitelerde işlem gören işyerleri için ödemiş oldukları cari ay sigorta primlerinin, cari ay primleri yönünden bir takvim yılı içinde ikiden fazla ihlal şartına girmeyecek olması koşuluyla ödenmeyen yapılandırma taksitlerine mahsup edilmesi suretiyle yapılandırmalarının devamı sağlanacaktır.

    “Cari Ay Ödemelerinin Taksitlere Mahsup Edilmesi Genel Yazı” tam metni incelemek için tıklayınız.

    Kaynak: TÜRMOB

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2017 – Demirbaş ve Amortisman Sınırı
    Sonraki İçerik2017 Yılı Haziran Ayında 1.803 Adet Ticaret Şirketi ve Kooperatifi Kuruldu!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz