Ana Sayfa Muhasebe 30.06.2023 Tarihli Dövizli Tutarlar İçin KKM Vergi İstisnasından Yararlanılabilir Mi?

    30.06.2023 Tarihli Dövizli Tutarlar İçin KKM Vergi İstisnasından Yararlanılabilir Mi?

    228
    0

    2022 yılında bilançomuzda yer almayıp 2023 yılına elde etmiş olduğumuz dövizler ile kur korumalı mevduat açılmıştır. Bu kapsamında KVK GEÇİCİ MAD. 14/4 kapsamında mı işlem yapmamız gerekmektedir?

    30/06/2023 Tarihli Bilançonuzda KKM olması halinde; elde edilen Kur farkı ve faiz gelir KV Geçici 14. maddeye göre istisna uygulanır.


    KKM hesabına dönüştürülen dövizlerden elde edilen kur farkı ve faiz gelirleri şirketin kayıtlarında ve gelir tablosunda ait oldukları kur farkı geliri ve faiz geliri hesaplarında gösterilecektir. Kurumlar vergisi, kurum geçici vergi beyannamelerinde istisna tutarının kolay bulunması için nazım hesaplarda ayrıca takip edilebilir.

    Geçici vergi beyannamesinin “ZARAR OLSA DAHI INDIRILECEK ISTISNA VE INDIRIMLER” bölümünün;

    2-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında kur farkı kazanç istisnası ve

    3-KVK Geçici Mad. 14/1-b kapsamında dönem sonu değerlemesinden doğan kar payı ve faiz istisnası 

    satırlarında ayrı ayrı belirtilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikStatü Yedeklerinin Sermayeye Elenmesi İçin Hangi Rapor Örneği Kullanılabilir?
    Sonraki İçerikLimited Şirket Hisse Satışından Elde Edilen Kar İçin Vergi Ödenir Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz