Ana Sayfa Çalışma Hayatı 2023 Temmuz Yol Parası ve Yemek Yardımının Gelir Vergisinden İstisna Edilen Tutarında...

    2023 Temmuz Yol Parası ve Yemek Yardımının Gelir Vergisinden İstisna Edilen Tutarında Artış Oldu Mu?

    2056
    0

    Ücret bordrosunda Gelir Vergisinden istisna edilen yol ve yemek yardımları gelir vergisi genel tebliğleri ile belirlenen oranlar nispetinde yapılmaktadır. Buna ilikin değişiklik gelir vergisi kanununun 23’üncü maddesinin 10’uncu fıkrasında yer almaktadır. Adı geçen maddedeki son değişiklik 323 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılmış ve 2023 yılı için 56 TL olarak belirlenmişti Bu tutar hali hazırda geçerlidir.

    “10. Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri(7194 sayılı kanunun 11 inci maddesiyle eklenen parantez içi hüküm; Yürürlük: 01.01.2020) (İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 (323 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2023 yılı için 56 TL. ) (13) Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir. Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.);”

    Nakit Yemek yardımı da aynı Kanun maddesinin 8’inci fıkrasında günlük 110 TL olarak belirlenmiş ve Temmuz ayında bir değişiklik olmamıştır.

    “8. (4108 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle değişen bent) Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (3) (7420 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen parantez içi hüküm, Yürürlük: 1.12.2022 ) (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını (323 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2023 yılı için 110 TL. ) aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.);(12),(5)

    Yemek yardımının SGK’dan istisna edilen tutar 105,75 TL’dir. Hesaplama detayı için tıklayınız

    2023 Yılı Ocak ayı istisna tutarları için tıklayınız


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKDV Kanunu Geçici 37’inci Maddesi Kapsamında Yapılan Satışlar KDV Beyannamesinde Hangi Kod’la Bildirilecektir?
    Sonraki İçerikGümrük beyannamelerine mali müşavirlerin adının yazılması zorunluluğu devam ediyor mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz