Ana Sayfa Muhasebe 2019 Yılında Gelir Vergisi mükellefi için örnek gelir vergisi hesaplaması

2019 Yılında Gelir Vergisi mükellefi için örnek gelir vergisi hesaplaması

619
0

Gelir Vergisine tabi ticari faaliyet gösteren vergi mükellefi için örnek Gelir Vergisi Hesaplaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde fotoğrafçılık faaliyeti yapan Mükellef (B) bu faaliyetinden dolayı 2019 takvim yılında 125.000 TL kâr elde etmiştir. Mükellef işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadır. Ayrıca mükellefin, 2019 takvim yılı içinde ödenen 18.500 TL geçici vergi tutarı bulunmaktadır.

Bu örnekte işletme hesabı esasına göre defter tutan bir mükellefin durumu açıklanmaktadır. Mükellef ticari kazancı nedeniyle Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermek zorundadır. Mükellef 2019 takvim yılında 125.000 TL ticari kazanç elde etmiştir.

Mükellefin Beyanı Aşağıdaki Gibi Olacaktır:

Ticari Kazanç
125.000 TL
Safi Ticari Kazanç
125.000 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah)
125.000 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi
32.210 TL
Mahsup Edilecek Geçici Vergi
18.500 TL
Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi
13.710 TL

 


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGelir Vergisinde Mahsuben ve Nakden İadelere ilişkin notlar
Sonraki İçerikGeçici koruma kapsamında çalıştırılacak personellerin çalışma sürelerini ve uzatımlarını kim yapabilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz