Ana Sayfa Ekonomi 2018 Yılı Bütçesinde Neler Yer Alıyor Biliyor musunuz?

    2018 Yılı Bütçesinde Neler Yer Alıyor Biliyor musunuz?

    1471
    0

    Hükümetin bütçe çalışmalarına göre 2018 bütçesinde yaklaşık 3 milyon aileye 50,8 milyar liralık sosyal destek ayrılıyor. 2018 Yılı Bütçe Tasarısı’na göre; emeklilere 2017 yılında yapılan maaş ödemesi tutarının 209,6 milyar lira olması beklenirken, bu tutarın zamlara bağlı olarak 235,1 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Emekli aylıklarının sosyal güvenlik bütçesi içindeki payı da bu yılki %67,3’lük seviyesinden %67,9’a çıkacak.

    Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe tasarısının detayları hakkında yaptığı açıklamalarda şu bilgiler yer alıyor;
    Gelecek yıl bütçe giderleri 762,8 milyar lira, bütçe gelirleri 696,8 milyar lira, vergi gelirleri 599,4 milyar lira, bütçe açığı 65,9 milyar lira öngörüldü.
    Geçen yıla göre yatırım ödenekleri %10 artırılarak 85 milyar liraya çıkarıldı. Yatırım harcamalarının bütçedeki payı %11,2’ye ulaştı.
    Kamu gelecek yıl toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak. Kamu yatırımlarında en yüksek payı 25,5 milyar lirayla ulaştırma aldı. Eğitim yatırımlarına 14,3 milyar, tarıma 10,1 milyar, sağlık için de 8,5 milyar lira tahsis edildi.
    2018’de merkezi yönetim bütçesinden sosyal harcamalara 50,8 milyar lira doğrudan doğruya sosyal devlet uygulamaları kapsamında kaynak ayrılacak.
    Ödeme gücü olmayanların prim giderleri için 8,2 milyar, evde bakım desteği için 6,4 milyar, 65 yaş üstü ve engelli aylıkları için 5,9 milyar, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 900 milyon, koruyucu aile ödemeleri için 100 milyon lira ödenek tahsis edilecek.
    Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için ise 127 milyar lira kaynak ayrıldı. Sağlık harcamalarının bütçedeki payı %17’ye çıkarken, özel sektörün bu alandaki yatırımları desteklenecek.
    KOSGEB bütçesini 2018’de %60 artırarak 1,7 milyar liraya çıkarılacak. 2018’de Halkbank aracılığıyla kullandırılacak esnaf kredileri için faiz desteği olarak 1,5 milyar lira kaynak aktarılacak. Bu faiz desteklerinden 2018 yılı itibarıyla 450 bin esnaf yararlanmış olacak. Ziraat Bankası üzerinden tarım ve hayvancılık işletmelerinin finanse edilmesi için de 2,6 milyar liralık kaynak ayrılacak. Toplam 826 bin çiftçi yaklaşık 40 milyar lirayı aşan kredi stokunu kullanmış olacak.
    Reel sektöre doğrudan nakit destek olarak 37 milyar lira kaynak kullandırılacak. Cazibe Merkezleri Programı’na da bütçeden 2 milyar lira kaynak ayrılacak.

    Ayrıca Bakan Ağbal, 2018’de ilk defa trafiğe çıkacak araçlar için yeni bir vergi sistemi getirdiklerini dile getirdiklerini sözlerine eklerken örnek olarak da 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alanların, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceklerini söyledi. Ağbal, kurumlar vergisinin artırılmasına ilişkin de bunun 3 yıllık dönemi kapsayan geçici bir madde olduğunu söyledi.

    Kaynak: Maliye Bakanlığı – Basın Açıklaması

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikEsnafa Müjdeli Haber!!!
    Sonraki İçerikİspanya Ekonomisi Katalonya Krizinden Olumsuz Etkiliyor!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz