Ana Sayfa Muhasebe 2. El taşıt alım satımı yapan müşterimiz satmak için aldığı binek otoların...

    2. El taşıt alım satımı yapan müşterimiz satmak için aldığı binek otoların yakıt ve tamir bakım giderlerinde gider kısıtlaması uygulayacak mıyız?

    345
    0

    2. El taşıt alım satımı yapan müşterimiz satmak için aldığı binek otoların yakıt ve tamir bakım giderlerinde gider kısıtlaması uygulayacak mıyız?

    GİDER KISITLAMASI YAPILMAZ


    Yetkili galericilerin aldığı binek araçların giderlerinde (benzin, motorin vb.) kanunen kabul edilmeyen gider uygulanacak mı?

    Galeride teşhir edilen taşıt için sınırlı miktarda akaryakıt kullanılır. 

    Sürekli Akaryakıt harcaması olması halinde Gider kısıtlaması uygulanır. 

    Sürekli kullanılmaması halinde gider kısıtlaması yapılmaz.


    Binek otomobillere ilişkin tamir, bakım, yakıt ve benzeri cari giderler

    MADDE 14 – (1) Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir.

    (2) İşletmeye veya envantere dâhil olup ticari veya mesleki faaliyette kullanılan binek otomobillerin giderleri sınırlandırılmakta olup, bu sınırlama esas itibarıyla faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere binek otomobillerin giderlerini kapsamaktadır.

    (3) Birinci fıkra kapsamındaki giderler genel olarak taşıtların tamir, bakım, yakıt, sigorta ve benzeri cari giderleridir.

    (4) Yapılan giderlerin işletmeye veya envantere kayıtlı ya da kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGenç Girişim Kazanç İstisnası Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinden İndirilir Mi?
    Sonraki İçerikSGK’lı çalışanlar için BES uygulaması şu an zorunlu mu? Zorunlu ise şartları nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz