Ana Sayfa Vergi Yurt dışında kesilen vergilerin Türkiye’de mahsubu mümkün müdür?

    Yurt dışında kesilen vergilerin Türkiye’de mahsubu mümkün müdür?

    Yurt dışında kesilen vergilerin Türkiye’de mahsubu mümkün mü?

    629
    0

    Yurt dışında ödenen vergilerin, yurt içinde ödenen vergilerin ve geçici verginin mahsup sırası

    Yurt dışında ödenen vergiler, Kurumlar Vergisi Kanununa göre hesaplanan kurumlar vergisinden öncelikle mahsup edilecek, artan tutarın bulunması halinde yurt içinde kesinti suretiyle ödenen vergiler ve geçici vergi mahsup edilecektir. Ayrıca, Kanunun 33 üncü maddesinde yer alan sınırlamalar asıl olmak kaydıyla zarar mahsubu veya istisnalar sonucu ilgili yılda Türkiye’de vergiye tabi kurum kazancının oluşmaması nedeniyle Türkiye’deki beyannamelere dahil edilen yurt dışı kazançlar üzerinden mahallinde ödenen vergilerin kısmen veya tamamen mahsubuna imkan bulunmazsa, bu mahsup hakkı izleyen üçüncü hesap dönemi sonuna kadar kullanılabilecektir.

    Örnek: Tam mükellef (Z) A.Ş., 2006 yılında (D) ülkesinde bulunan şubesinden Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında istisna olarak değerlendirilmeyen 150.000.- TL karşılığı kurum kazancı elde etmiş ve bu kazanç üzerinden %30 oranında 45.000.- TL kurumlar vergisi ödemiştir. Kurumun yurt içindeki faaliyetlerinden elde ettiği kazanç ise 750.000.- TL olup 60.000.- TL kesinti suretiyle ödenen vergi, 110.000.- YTL de ödenen geçici vergisi bulunmaktadır. (Yurt dışından elde edilen yabancı para karşılığı kâr payları ve ödenen vergiler YTL cinsinden hesaplanmıştır.)

    Kurum kazancı …………………………………………………………………..  900.000.- TL
    Hesaplanan kurumlar vergisi………………………………………………… 180.000.-  TL
    Mahsuplar (–)……………………………………………………………… …….. 200.000.- TL

    –   Yurt dışında ödenen verginin mahsup edilebilecek kısmı…  …… 30.000.- TL

    (150.000 x %20 = 30.000)

    –   Kesinti suretiyle yurt içinde ödenen vergi…………………………….. 60.000.- TL

    –   Geçici vergi ……………………………………………………………………  110.000.- TL

    Ödenecek kurumlar vergisi………………………………………………………………………………………….. 0
    İadesi gereken geçici vergi …………………………………………………….  20.000.- TL

    Örnekte görüldüğü üzere, yurt dışında ödenen vergiler öncelikle mahsup edilecek, sırasıyla yurt içinde kesinti suretiyle ödenen vergiler ve geçici vergi mahsup edilecek, mahsup edilemeyen geçici vergi tutarı olan 20.000.- TL  mükellefe iade edilebilecektir. Yurt dışında ödenen verginin 15.000.- TL’lik kısmının ise mahsup sınırını aştığı için câri yılda veya sonraki yıllarda mahsup edilebilmesi mümkün değildir.


    Kaynak: Kurumlar Vergisi kanunu 1 Seri no.lu sirküleri
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikCep telefonu tamir hizmetlerinde yıl sonuna kadar hangi oran üzerinden KDV uygulanmalıdır?
    Sonraki İçerikİkinci el motorlu taşıt satışında yeni dönem

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz