Ana Sayfa Dünya Yunanistan’da Yılın İkinci Çeyreğinde Perakende Sektöründe Patlama Yaşandı

    Yunanistan’da Yılın İkinci Çeyreğinde Perakende Sektöründe Patlama Yaşandı

    523
    0

    Yunan istatistik kurumu ELSTAT tarafından açıklanan verilere göre, 2021’in ikinci çeyreğinde perakende satışlar ilk çeyrekteki 10,9 milyar Euro’ya göre %23,8’lik bir artışla 13,5 milyar Euro’ya yükselmiştir. Bu sıçrama, ikinci çeyrekte 5 Nisan’dan itibaren mağazalardaki katı karantinanın gevşetilmesine bağlanmaktadır. İkinci çeyrekte en büyük artış hazır giyim, ayakkabı, mücevher, saat ve oyuncak satışlarında görülmüştür.

    Bu dönemde, mağazaların yeniden açılmasına rağmen, fiziksel alışverişin yerini alan online perakende ticaret zarar görmemiş ve ikinci çeyrekte güçlü bir şekilde büyümeye devam etmiştir. Perakende ticaretin geri kalanının yanı sıra, restoran ve kafelerin yeniden açılmasının süpermarket satışlarını vurması beklenirken, bu sektörde de satışlar artmaya devam etmiştir.

    ELSTAT tarafından açıklanan verilere göre; ikinci çeyrek perakende satışları, 2020’nin aynı dönemine göre %22,9 daha yüksektir. 24,41 milyar Euro olan ilk yarı (Ocak-Haziran 2021) satışları, 2020’nin ilk yarısında gerçekleşen (22,45 milyar Euro) satışlardan %8,7 daha yüksektir.

    Ayakkabı mağazaları, mağazaların yalnızca toplam 15 gün açık kaldığı yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 50,27 milyon Euro satışa karşı, ikinci çeyrekte %123,7 artışla 112,46 milyon € satışa ulaşmış, böylece karantinadan sonra yeniden açılmanın en büyük yararlanıcıları arasında yer almıştır. İkinci çeyrek satışları, 2020’nin aynı dönemine göre de %50,6 daha yüksektir.

    Giyim perakendecilerinin satışları ise, yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre %97,6 artarak 321,15 milyon Euro’dan 634,73 milyon Euro’ya çıkmıştır. Benzer şekilde mücevher ve saat satışları %98,2 artarak 73,43 milyon Euro’ya, oyuncak satışları ise %80,5 artarak 209,96 milyon Euro’ya ulaşmıştır.

    Süpermarketler, Yunanistan’da açık ara farkla en büyük perakende alt sektörüdür ve Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle süpermarketlere alınan müşteri sayısında sınırlamalar olmasına rağmen, hiçbir zaman tamamen kapanmak zorunda kalmamışlardır. İkinci çeyrekte 3,8 milyar € olan süpermarket satışları, çeyrekten çeyreğe %10 ve yıllık %2,1 artmıştır.

    Sadece online satış yapan perakendeciler de, mağazaların yeniden açılması ile satışların düşeceğine yönelik tahminlere rağmen, ikinci çeyrekte satışlarında önemli artış yaşamışlardır. Online satışlar 2021’in ilk çeyreğine göre %36,3 ve 2020’nin ikinci çeyreğine göre %65 artmıştır.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı / Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında Kasa ve ortaklar affından yararlanan mükellefler bu tutarlar üzerinden incelemeye tabi olabilir mi?
    Sonraki İçerik7319 sayılı SGK teşvikinden faydalanmanın şartları nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz