Ana Sayfa Vergi Tüketiciden ana şirket adına iade alınan araçlar için ana şirkete fatura düzenlenecek...

Tüketiciden ana şirket adına iade alınan araçlar için ana şirkete fatura düzenlenecek mi?

505
0

GİB ÖZELGE

———————–

Tarih: 9.7.2019
Sayı: 93767041-130[3770061480]-73297
Konu: Ana Bayii Adına Araç Geri İadesinde Belge Düzeni ve KDV

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, araç satışı ve servisi alanında faaliyet  österdiğinizi, yetkili bayisi olduğunuz … A.Ş. tarafından müşterilerine daha önceki yıllarda satılan ve sorun çıkaran araçların Şirketiniz üzerinden geri çağrıldığı, sorunlu araçların mülkiyetinin noter satışı ile … A.Ş’ye devredildiğini, araç bedelinin ödeme makbuzu ile tarafınızca müşteriye ödendiğini ve ödenen bedelin tahsili amacı ile … A.Ş’ye Şirketiniz tarafından fatura düzenlendiğini belirterek, iktisap etmediğiniz 2. el araçla ilgili düzenlediğiniz faturada katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

KDV Kanunu Yönünden

Buna göre, Şirketiniz tarafından herhangi bir teslim veya hizmet gerçekleştirilmeksizin yalnızca araç sahibine ödenen bedelin … A.Ş.’den aynen tahsilinde KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, araç sahibine ödenen bedele ilave olarak komisyon ve benzeri adlar altında gelir elde edilmesi halinde verilen bu hizmet karşılığında müşterinize düzenleyeceğiniz faturada genel oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

Vergi Usul Kanunu Yönünden

Buna göre, söz konusu işlemde şirketiniz tarafından … A.Ş.’ye herhangi bir teslim veya hizmet gerçekleştirmeksizin yalnızca araç sahibine ödenen bedelin aynen tahsilinde fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, araç sahibine ödenen bedele ilave olarak komisyon ve benzeri adlar altında gelir elde edilmesi halinde, verilen hizmete ilişkin olarak genel hükümler çerçevesinde hizmet verdiğiniz müşteriniz adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikCovid-19 ile Mücadele Kapsamında Brezilya Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu ürünlerin bir listesi yayımlandı..
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneği alan bir kişinin Sgk eksik gün kodu ne olacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz