Ana Sayfa Vergi TOKİ tarafından yapılan işyeri teslimlerinin KDV Kanunu karşısındaki durumu

    TOKİ tarafından yapılan işyeri teslimlerinin KDV Kanunu karşısındaki durumu

    ...3065 sayılı Kanunun 13/j maddesinde yer alan istisna, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma,  doğalgaz, elektrik, haberleşme, yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifalarını kapsamakta olup, TOKİ tarafından Kooperatifiniz üyelerine yapılan işyeri teslimleri bu kapsamda yer almamaktadır.

    680
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı
    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

     

    Sayı

    :

    E-27523430-130[3010548301]-26085

    22.06.2021

    Konu

    :

    TOKİ tarafından yapılan işyeri teslimlerinin KDV Kanunu karşısındaki durumu hk.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, … İlinde yapılmak üzere Kooperatifiniz ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında 4. Oto Sanayi Sitesi yapım işi için anlaşma sağlanarak sözleşme yapıldığı ve bu yapım işi kapsamında arsa tapusunun TOKİ adına düzenlendiği belirtilerek, TOKİ tarafından Kooperatifiniz üyelerine yapılacak işyeri teslimlerinde katma değer vergisi (KDV) istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun 13/j maddesinde, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme, yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifalarının KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Aynı Kanunun 17/4-k maddesinde de, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimlerinin KDV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

    – “Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Sitelerinin İnşasına İlişkin İstisna” başlıklı (II/B-13.) bölümünün ” İstisnadan Yararlanacak Alıcılar” başlıklı (II/B-13.1.1.) alt bölümünde,

    “Söz konusu istisnadan; 

    -12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa göre kurulan organize sanayi bölgeleri ile bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmeler, 

     -24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ile küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi ana sözleşmesi hükümlerine göre kurulmuş küçük sanayi sitesi yapı kooperatifleri 

    faydalanır. 

    Küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin bu istisnadan faydalanabilmesi için küçük sanayi sitesi inşa edilecek arsanın tapu sicilinin küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi adına tescil edilmiş olması ve bu arsanın küçük sanayi sitesi inşa edilmesine uygun olduğunun uygulama imar planı veya yetkili idarelerce verilecek ruhsat veya onay ile tevsik edilmesi gerekmektedir.”

    – “Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Sitelerine Tanınan İstisna” başlıklı (II/F-4.23.)  bölümünde ise,

    “Organize sanayi bölgesi veya küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla, müteşebbis heyet, kooperatif veya diğer isimler altında iktisadi işletmeler oluşturulmaktadır. Bu organizasyonlar, arsayı temin etme, altyapıyı tamamlama, işyerlerini inşa etme gibi hizmetlerin tamamını veya bir kısmını yürütmek üzere kurulmaktadır. 

    Sözü edilen organizasyonların sadece arsa teslimleri ile işyeri teslimleri istisna kapsamına alınmıştır. Bu organizasyonların yapacakları her türlü hizmetler ile arsa ve işyeri dışındaki teslimlerinin yanı sıra bölge ve site dışındaki arsa ve işyeri teslimleri de genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi olacaktır.”

    şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

    Buna göre, 3065 sayılı Kanunun 13/j maddesinde yer alan istisna, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma,  doğalgaz, elektrik, haberleşme, yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifalarını kapsamakta olup, TOKİ tarafından Kooperatifiniz üyelerine yapılan işyeri teslimleri bu kapsamda yer almamaktadır.

    Diğer taraftan, TOKİ tarafından küçük sanayi sitesi kapsamında yapılacak işyerlerinin Kooperatifiniz üyelerine teslimi 3065 sayılı Kanunun 17/4-k maddesinde yer alan istisna kapsamında da bulunmamakta olup, söz konusu teslimlere ilişkin olarak genel esaslar çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek faydalanıcı bildirim formu her ay beyan edilecek midir?
    Sonraki İçerikSerbest bölgeye verilen taşımacılık hizmetinde KDV istisnası

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz