Ana Sayfa Duyurular TİM Başkanı Gülle: Mart İhracatı da İyi Gidiyor

TİM Başkanı Gülle: Mart İhracatı da İyi Gidiyor

558
0

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İş’le Buluşmalar” toplantısında yaptığı konuşmada bu yılın ocak ve şubat aylarında, Cumhuriyet tarihinin en yüksek dönemsel ihracatına imza atıklarını belirterek mart ayı rakamlarında da iyi gidişatın devam ettiğine vurgu yaptı. Gülle, konuşmasında katma değerli ihracatın önemine dikkat çekerek, “Özellikle, kilogram başına, 514 dolarla Mücevher, 47 dolarla Savunma ve Havacılık Sanayi, 13 dolarla Hazır giyim ve Konfeksiyon,  9 dolarla Deri sektörlerimizin katma değerli ihracatımıza katkısı büyük. Çimento ve Madencilik sektörlerimiz dışındaki sektörlerimize baktığımızda ise, kilogram başı ihracatımızın 2020 yılında 1,75 dolara yükseldi” dedi.

61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan  Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İş Bankası’nın 2008’den bu yana düzenlediği ticari gelişimi destekleyen ve ticari ihtiyaçlara çözümler üretmeyi hedefleyen 43’üncü  ‘İş’le Buluşmalar’ toplantısının konuğu oldu. Genel Müdürlük Binası’nda düzenlenen  ve konusu “Yeniden Şekillenen Dünyada Türkiye’yi Geleceğe Taşımak” olarak belirlenen toplantıda yeni dönemde ekonomi ve ticari hayat konusu üzerine konuşmalar yapıldı.

“53 ülkeye sanal çıkarma yaptık”

2018 yılında göreve geldikten sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin neler yaptığı ve hangi faaliyetlerle öne çıktığıyla ilgili bilgiler veren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Göreve geldiğimizden beri, sayıları 100 bini aşan ihracat ailesinin her platformda sesi olduk. Kur üzerinden gerçekleştirilen manipülasyonlarda, küresel ticaret savaşlarında ve pandemi de; ülkemizin güvenilir tedarikçi liman konumunu geliştirmek üzere sayısız proje gerçekleştirdik. Salgının çok öncesinde tamamladığımız uluslararası ödüllü dijital dönüşüm hamlemiz ile beraber, bu döneme başarıyla uyum sağladık. Tüm işlerimizi, dijital platformlara taşıyarak; 53 ülkede 60 Sanal ticaret heyeti ve 8 sanal fuar düzenledik. Bu alanda edindiğimiz tecrübeleri, ilerleyen dönemde de ihracat ailemizin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca,  Anadolu Meclis toplantılarımızı, Bölgesel İstişare Toplantıları adıyla,  online ortamda gerçekleştirerek, İhracatçı birliklerimizle iletişimi her zaman en üst düzeyde tuttuk” dedi.

“İhracatçı sayımız 65 bindi artık 100 bini aştık”

Yine bu dönemde, TİM Mobil Aplikasyonu, İhracat Radarı ve  Alo TİM Çağrı Merkezi ile ihracatçıların ihtiyaçlarını,  çağın gerekliliklerine uygun şekilde yanıtladıklarını ifade eden Gülle, şunları söyledi: “Ayrıca, İlk 1000 İhracatçı Prestij kitabı ve ödül törenini, Ulusal ve uluslararası alanda bir marka haline getirdik.Yıllık olarak düzenlediğimiz ihracat raporları ile hem ihracatımızın güncel durumunu ortaya koyuyor, hem de projeksiyonlarla geleceğine ışık tutuyoruz. Diğer yandan, KOBİ’lerimizin ihracata özendirilmesi adına, TİM-KOBİ ihracat seferberliğini başlattık. 7 farklı ilde, 1000’i aşkın girişimciye TİM-KOBİ ihracat seferberliği eğitimi verdik. Bu eğitimlerimizin ve tüm çalışmalarımızın neticesinde, Göreve geldiğimizde 65 bin seviyelerinde olan ihracatçı sayımız bugün 100 bini aşmış durumda.  35 bin firmamız, ilk kez ihracat gerçekleştirerek ailemize katıldılar ve rekorlarda katkıları oldukça büyük. Tabi diğer yandan, her ihracatçımızı güncel konular hakkında, ihracatçılarımızı anbean bilgilendirmeye, seminer ve paneller düzenleme devam ediyoruz”

“Desteklediğimiz girişimcilerimiz, toplam 50 milyon dolarlık ihracatla, ülkemize değer kattı”

Gülle, “Girişimcilerimizi, TİM-TEB girişim evlerimizde, İnovaLİG ve İnovaTİM projeleri ile desteklemekten gurur duyuyoruz. İnovaLİG kapsamında toplam başvuru sayımız 5.100’ü aştı. Bu yoğun ilgi, her geçen yıl daha da artıyor” dedi ve ekledi: “Diğer yandan,  TİM-TEB Girişimevleri projesi ile girişimcilerimiz, 340 milyon liralık yatırım almayı başardılar.  İstihdama katkıları, 7 bin 300 çalışana yaklaşmış durumda. Desteklediğimiz girişimcilerimiz, toplam 50 milyon dolarlık ihracatla, ülkemize değer kattılar. Girişimcilik ekosistemini desteklemeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Görüyoruz ki, “Türkiye İnovasyon Haftası”  oldukça önemli bir marka haline geldi.  Gençlerimizin inovasyona olan ilgisi her geçen gün  daha da artıyor. Bu kapsamda Türkiye İnovasyon Haftası’nı  daha da ileriye götürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

THY ile yapılan anlaşma 5 milyar doların üzerinde ek ihracat geliri sağlayacak

Gülle, konuşmasında lojistik konusuna da değinerek özellikle  ihracatçının indirimli kargo taşımacılığı yapması aadına  THY ile imzaladıkları anlaşmadan da söz etti.  İhracat; satın almadan, pazarlamaya, üretimden lojistiğe bir takım oyunu olduğunu aktaran Gülle, “Lojistik, bu takımın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Çünkü değişen ihtiyaçlar neticesinde, lojistik süreçlerinin iyileştirilmesi ve maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet gücümüzü oldukça etkileyecek bir faktör. Hava kargo yöntemi, özellikle pandemi döneminde, karayolu ile ticaretin zayıfladığı bir dönemde öne çıktı ve Turkish Kargo, İhracatımızın aksamaması adına ülkemize önemli hizmetler sundu. Bizler de, hava kargoyu nasıl daha da geliştirebilir ve ihracatçılarımızın hizmetine nasıl daha verimli bir şekilde sunabilir diye düşündük. Bunun sonucunda, TİM-THY Hava kargo protokolünü hazırladık.  Türk Hava Yolları ile imzaladığımız hava kargo protokolü kapsamında, 22 ülkede, 28 destinasyonda Türk ihraç ürünlerinin hava kargo ile taşınmasında yüzde 30’a varan indirimler uygulanmaya başlandı.  İnşallah, anlaşma kapsamında 5 milyar doların üzerinde ek ihracat geliri sağlayacağız.” diye konuştu.

“2019’da desteklediğimiz kadın girişimcilerimiz 12 milyon dolarlık ihracata imza attı”

Son dönemde kadın girişimcilere yönelik projelerle TİM’in dikkat çektiğini hatırlatan Gülle, “Tabii ki, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Güçlü Türkiye” diyerek, Sürdürebilir bir kalkınmanın, ancak ve ancak kadınlarımızla mümkün olduğunun bilincindeyiz.Bu bilinçle beraber, kadın ihracatçı ve girişimci sayımızı arttırmak, iş dünyasında kadın istihdamını geliştirmek, daha fazla kadının iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarında temsil edilmesi amacıyla Meclisimiz bünyesinde “TİM Kadın Konseyi”ni oluşturduk. TİM Kadın Konseyimiz çok kısa bir süre içerisinde, TİM Women Export Talks’lardan, fiziki ve sanal ticaret heyetlerine, İhracatta Sıfır Atık Projesi’nden, TİM Kadın Sürdürülebilirlik Raporu’na kadar pek çok önemli projeye imza atarak, önemli bir sorumluluk üstlendiler. 150’yi aşkın kadın girişimcimizi, TİM-TEB Girişim Evi bünyesinde destekledik. Destek verdiğimiz kadın girişimcilerimiz, 1000’i aşkın kişiye istihdam sağlıyorlar. Altını çizmemiz gereken bir diğer husus ise, kadın girişimcilerimizin yoğunlaştığı sektörler. Bu sektörlere baktığımızda, Yazılım, biyoteknoloji ve gıda sektörlerinin ön plana çıkması, kadınlarımızın girişimcilik vizyonunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Elbette kadın girişimcilerimiz, ülkemiz ihracatına da önemli katkı sunuyor. 2019 yılında, desteklediğimiz kadın girişimcilerimiz 12 milyon dolarlık ihracata imza atarak, bayrağımızı dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırdılar. Tüm kadın ihracatçılarımızla iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mart rakamlarımızda da iyi gidişat devam ediyor”

Kur saldırılarına, ticaret savaşlarına ve pandemiye rağmen Türk ihracat ailesinin önemli başırılara imza attığına konuşmasında vurgu yapan Gülle, şunları söyledi: “Bu dönemde,  tüm ihracat hedeflerimizi bir bir aşma başarısını gösterdik. 2018 yılında, 177,1 milyar dolarlık rekor bir ihracatla başladığımız bu yolda, 2019 yılında, Cumhuriyet tarihi ihracat rekorunu 180,8 milyar dolarla kırmayı başardık.  2020 yılında ise, dünya ticaretindeki rekor daralmaya ve pandemi sürecinin tüm olumsuz etkilerine rağmen,  ihracat hedefimiz olan 165,9 milyar doları aşmayı başardık. Hatta bu rakamın da üzerine çıkarak, 169,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Burada, özellikle yılın son çeyreğindeki ihracat performansımızın altını çizmemiz gerekli. Öyle ki, son çeyrekte 51,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu performans, bizi 200 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için oldukça heyecanlandırıyor.  2021 yılına da oldukça güzel başlamış durumdayız.Ocak ve şubat aylarında, Cumhuriyet tarihinin en yüksek dönemsel performanslarımıza imza attık. Mart ayında da, rakamlarımızda iyi gidişat devam ediyor. İnanıyorum ki, tüm bu başarıları yıl geneline yayarak, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefimize adım adım yaklaşacağız”

Katma değerli ihracatın önemine vurgu

Katma değerli ihracatın önemine de konuşmasında dikkat çeken Gülle, “Geçtiğimiz yıl, kilogram başına düşen ihracat değerimiz, 1,02 dolar oldu. Son dönemde artan kur ve rekabetin etkisiyle,  kilogram başı ihracatta düşüşle karşılaştık. Amacımız, öncelikle bu rakamı süratle 2 doların üzerine taşımak olmalı. Bunu da ancak ve ancak, katma değerli ihracatla, inovasyonla ve markalaşmayla elde edebiliriz. Özellikle, kilogram başına, 514 dolarla Mücevher, 47 dolarla Savunma ve Havacılık Sanayi, 13 dolarla Hazır giyim ve Konfeksiyon, ve 9 dolarla Deri sektörlerimizin katma değerli ihracatımıza katkısı büyük. Çimento ve Madencilik sektörlerimiz dışındaki sektörlerimize baktığımızda ise, kilogram başı ihracatımızın 2020 yılında  1,75 dolara yükseldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.


Kaynak: TİM
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek lider veya genç araştırmacılara 720 bin TL’ye kadar araştırma proje desteği verilecek
Sonraki İçerikİşyeri kira geliri için beyanname hazırlarken kiracıların eksik beyan ettiği kira ödemeleri nasıl beyan etmeliyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz