Ana Sayfa Vergi Ticari araç/kamyonet satışında KDV oranı nedir?

    Ticari araç/kamyonet satışında KDV oranı nedir?

    3857
    2

    Kurye hizmetleri ve taşımacılık faaliyetinde bulunan şahıs işletmesi noter kanalı ile gerçek kişiden ticari araç / kamyonet satın almış. KDV ayrılmayıp maliyete eklenerek amortismana kayıt edilmiş. gün itibarı ile bu kamyonet satışı gündeme geldi. Kdv oranı ne olmalı?

    Ticari aracın satışı için düzenlenecek Faturada % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.


    21.09.2019 tarihinde servis işletmeciliğine başlayan bir mükellefin o tarihte vergi usulüne göre araç alış faturasında KDV’si %1 olarak almıştır. Bugün tarihi itibariyle araç satışı yapacaktır. Bu durumda ticari aracı için satış faturası keserken KDV oranı kaç olarak yapılması gerekmektedir? 

    % 18 KDV hesaplanacaktır.


    25 Kasım 2021 tarihinde basit usul olarak açılış yapılan nakliyeci mükellef 26.11.2021 tarihinde kamyonet almıştır. İlgili bu fatura basit usul esaslarına göre kaydedildi. 01.01.2022 tarihi itibari ile mükellef isteğe bağlı gerçek usule geçti. İlgili mükellefin almış olduğu bu aracın KDV’sini indirim konusu yapabilecek miyiz? 

    Basit usulde mükellef olduğu sürecin de alınan Kamyon için ödenen KDV 2022’de indirilmez.

    2022 yılından itibaren amortisman ayrılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşçi çalışılmayan aylarda işe ara verme girişi yapılmadığı takdirde herhangi bir cezası var mıdır?
    Sonraki İçerikSerbest bölgeye yapılan ihracat bedellerinin tahsili konusunda İBKB düzenleme zorunluluğu var mıdır?

    2 YORUMLAR

    1. Merhaba
      2016 yılında aldığımız transporter 5+1 açık kasa kamyonet aracı satmamiz durumunda kdv orani kaç üzerinden fatura kesmeniz gerekmektedir .
      Araç giriş faturası %18
      Şimdiden değerli bilgileriniz için teşekkür ederim

      • Merhaba,

        İş yerinin aktifinde bulunan ikinci el ticari araçların satışında uygulanacak KDV oranı %18’dir.
        (Binek oto olsaydı KDV oranı %1 olacaktı.)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz