Ana Sayfa Vergi Tıbbi Cihaz teslimi kapsamında sistem odalarının yapımı yıllara sari inşaat işine girer...

Tıbbi Cihaz teslimi kapsamında sistem odalarının yapımı yıllara sari inşaat işine girer mi?

599
0
Tıbbi cihazların temini ve kurulumu sırasında odaların sistemsel olarak hazırlanması için yapılan inşaat işlerinin inşaat ve onarım işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği.

… şirketinizin tıbbi görüntüleme ekipmanları, tıbbi bilişim teknolojileri ile tıbbi tanı sistemlerinin satış, pazarlama ve servisi faaliyetleri ile iştigal ettiği, Sağlık Bakanlığı ile  … A.Ş. (Proje Şirketi) arasında kamu özel ortaklığı esasına göre … ilindeki hastane tesisinin dizaynı, inşaatı, işletimi ve bakımı için bir proje anlaşmasının akdedildiği, proje şirketi tarafından 2020’de tamamlanması planlanan projenin tüm mühendislik, tedarik, inşaat ve kabul işlerinin İnşaat Sözleşmesi ile … Adi Ortaklığına (İnşaat Yüklenicisi) devredildiği, proje için gerekli olan tıbbi ekipmanların temini, kurulumu, testlerinin ise şirketiniz tarafından gerçekleştirileceği ve bu kapsamda inşaat yüklenicisi ve inşaat yüklenici üyeleri ile aranızda … .2016 tarihinde Ekipman Sözleşmesinin imzalandığı; sözleşme uyarınca şirketinizce çeşitli … markalı tıbbi ekipmanların tedariki, kurulumu, testi, işletmeye sokulması ve ilgili personelin eğitiminin sağlanması işlerinin yapılacağı, tıbbi cihazların yerleştirileceği odaların inşaatının esas olarak inşaat yüklenicisi tarafından yapılacağı ancak bazı tür cihazlar kurulumu aşamasında odalarda zemin yükseltilmesi, dışarıya acil egsoz fan sistemi koyulması, kablolama işleri ve elektrik panoların kurulumu gibi sistemsel hazırlıklar yapılacağı belirtilerek, Ekipman Sözleşmesi kapsamında satışı yapılacak tıbbi ekipmanların temini, kurulumu, testi ve eğitimini içeren işlerin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamına giren inşaat ve onarma işi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

Yıllara Sari İnşaat ve Onarma İşi Tanımı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu madde hükmüne göre, bir işin yıllara sirayet eden inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilebilmesi için,

– Faaliyet konusunun inşaat ve onarma işi olması,

– İnşaat ve onarım işinin birden fazla yıla sirayet etmesi,

– İnşaat işinin taahhüde bağlı olarak yapılması

gerekmektedir.

Genel anlamı ile inşaat, malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle meydana getirilen gayrimenkulün yapı kısmına ait faaliyetlerinin tümünü kapsar. Onarım ise, bir gayrimenkulün iskeleti dışında harap olan kısımlarının yeniden yapılması ile ilgili büyük ölçüdeki tamirat ve yenileme faaliyetlerini ifade eder.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4 üncü maddesinde, bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakli hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri “Yapım” olarak tamamlanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ise Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden (2009/14594 sayılı BKK uyarınca) %3 oranında kurumlar vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinde, müteahhitlerce işin tamamen veya kısmen taşeronlara yaptırılması halinde, taşeronların Gelir Vergisi Kanununun 42 nci madde karşısındaki durumları, taahhüt ettikleri kısmın mahiyet itibariyle inşaat ve onarım işi kapsamında olup olmadığı ve süre olarak yıllara sirayet edip etmediğine göre tespit edilecektir.

Diğer taraftan,  … .2016 tarihinde imzalanan Ekipman Sözleşmesinin konusunun ve kapsamının  (Md.3), … tıbbi ekipmanlarının tedariki (üretim, sevkiyat, gümrükleme, depolama ve araziye teslim dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak  üzere), kurulumu, testi, kabulü ve tamamlanmasından (eğitim dahil) oluştuğu anlaşılmaktadır.

Bu hükümlere göre, şirketinizce Ekipman Sözleşmesi çerçevesinde, satışı yapılacak tıbbi cihazların temini, kurulumu, testi ve personelin eğitimi ile tıbbi cihazların temini ve kurulumu aşamasında bazı tür cihazlar için hastane odalarında zemin yükseltilmesi, dışarıya acil egsoz fan sistemi koyulması, kablolama işleri ve elektrik panoların kurulumu gibi sözleşme hükümleri uyarınca tıbbi ekipmanların işlevlerini ifa edebilmesi amacıyla sistemsel olarak hazırlanması için yapılan işlerin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında yıllara sari inşaat ve onarma işi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. 

 


Kaynak: GİB Özelge – 20.12.2018 – BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİŞKUR Aylık İşgücü Çizelgesinin izleyen ayda verilmesi gerekiyor!
Sonraki İçerikYurtdışından aldığımız komisyon faturasına KDV2 uygulayacak mıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz