Ana Sayfa Vergi Tahsil edilemeyen kira beyan edilecek mi?

    Tahsil edilemeyen kira beyan edilecek mi?

    325
    0

    Tahsil edilemeyen işyeri kira gelirinde, işyerinin stopajı da beyan ettiğini hesaba katarsak yıllık beyanda nasıl bir vergilendirme olmalı? tahsilat esası geçerli olacaksa, geliri de stopajı da beyana dahil etmeme şansımız var mı? beyan etmezsek daire izahat ister mi?

    Gelir vergisi stopajı ödeme olur ise yapılır. Ödeme yapılmadan GV stopajı yapılmaz.


    Özelge: Tahsil edilemeyen kira gelirine ait tevkifatların beyanı hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    62030549-120[70-2012/191]-2777

    13/09/2012

    Konu

    :

    Tahsil edilemeyen kira gelirine ait tevkifatların beyanı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kiraya verdiğiniz gayrimenkulünüze ait kiranın kiracı tarafından şahsınıza ödenmediği; ancak tevkifatların muhtasar beyanname ile bildirilerek vergi dairesine ödendiği belirtilerek, kiracı tarafından muhtasar beyanname ile beyan edilen tevkifatların tarafınızca ne zaman beyannamede gösterileceği hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmış ve bu kapsamda binaların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar da gayrimenkul sermaye iradı olarak sayılmıştır.

    Aynı Kanun’un 72’nci maddesinin birinci fıkrasında, gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılatın, 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarı olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Yine aynı Kanun’un 121’inci maddesinde, “Yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu Kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilir. Mahsubu yapılan miktar gelir vergisinden fazla olduğu takdirde aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine ret ve iade olunur.” hükmüne yer verilmiştir.

    Buna göre, gayrimenkul sermaye iradı sahiplerince kira gelirinin nakden veya aynen tahsil edildiği dönemin geliri olarak beyan edilecek olması nedeniyle, kiracınız tarafından kesilen ve vergi dairesine yatırılan tevkifatların mahsubu da ancak söz konusu kira gelirinin tarafınızca tahsil edilerek beyan edilmesi halinde mümkün olabilecektir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket merkez adres değişikliği yaparsa gerçek faydalanıcı bildirimi verilecek mi?
    Sonraki İçerikEvde Yapılan ve internetten satılan el işi ürünleriniz için esnaf muaflığından yararlanabilirsiniz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz