Ana Sayfa Vergi Sosyal medya üzerinden hizmet verecek bir kişinin vergi mükellefiyeti nasıl olmalıdır?

    Sosyal medya üzerinden hizmet verecek bir kişinin vergi mükellefiyeti nasıl olmalıdır?

    312
    0

    Sosyal medya üzerinden hizmet verecek bir kişinin vergi mükellefiyeti nasıl olmalıdır?

    Serbest meslek erbabı olarak GV mükellefiyeti açılacak. DBS den SM Kazanç defteri tutacak e-SMM düzenleyecek.


    Şahıs şirketi olarak faaliyet gösteren firmamız sosyal medya üzerinden kazanç sağlamaktadır. Youtube üzerinden kazancı yok sadece instagram üzerinden tanıtım yaparak fatura kesmektedir. Yeni çıkan kanun kapsamında mükellefimiz KDV ve geçici vergiden muaf olacak mıdır? 

    Fatura düzenlenmeyecek KDV hesaplanmayacaktır. Bu konuda açılmış Vergi mükellefiyeti kapatılmalıdır.

    Gelir Vergisi Kanuna eklenen Mükerrer Madde 20/B ile Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası uygulanacaktır. 

    İnternet ortamındaki sosyal paylaşım ağları ile gerek sosyal amaçlı kullanılan gerek günlük hayatı kolaylaştıran ve akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için geliştirilen uygulamalar, zaman zaman veya devamlı surette bazı kişiler tarafından kazanç kaynağı haline getirilmiştir. 

    Bu kapsamda youtuber, blogger/vlogger, tiktoker diye adlandırılan, ancak genelde sosyal medya/içerik üreticileri olarak kabul edilen bu kişiler sosyal paylaşım ağları üzerinden reklâm gelirleri, sponsorluk ve satış gelirleri, bağışlar, bahşişler ücretli abonelik gelirleri gibi çeşitli kazançlar sağlamaktadır. 

    Elde edilen kazançları, bu kişilerin Türkiye’de kurulu bir bankada bu faaliyetleri için özel bir hesap açmaları ve bütün gelirlerini bu hesap aracılığı ile elde etmeleri koşulu ile vergiden istisna edildi. 

    Bu hesaplara her ay gelen tutar üzerinden bankalar % 15 vergi kesecek ve vergi idaresine yatıracaklardır. 

    Böylece Sosyal Medya Üzerinden elde edilen kazançları vergilendirilmiş olacaktır. 

    Bu kişiler defter tutma, belge düzenleme, beyanname verme, saklama ve ibraz gibi yükümlülükleri söz konusu olmayacaktır. 

    Ancak; Sosyal medya üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde tutarı aşması halinde (2021 için 650.000 TL olup, gelecek yıl bu tutar Cumhurbaşkanlığı kararı ile artırılabilmektedir. ) gelirin tamamı için Yıllık GV beyannamesi verilecek hesaplanan vergiden; kesilen % 15 GV stopajı mahsup edilecektir. 

    Sosyal medya üzerinden yapacakları teslim veya hizmetler (elde edecekleri kazançlar) KDV’den de istisna olacaktır. 

    Konu ile ilgili olarak yayımlanmış 318 Seri Nolu GVK Genel tebliğini inceleyiniz.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikElektrik-elektronik sektörünün şubat ayı ihracatı 1 milyar doları aştı
    Sonraki İçerikHuzur hakkı ödemesi yaparken bankadan geçme sınırı olan 7000 TL’yi gözetmeli miyiz? 7000 üzeri ödemeyi başka personel yoksa elden yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz