Ana Sayfa Vergi Şoförsüz araç kiralama işlemleri için KDV tevkifatı uygulanmayacaktır

    Şoförsüz araç kiralama işlemleri için KDV tevkifatı uygulanmayacaktır

    5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer almayan döner sermaye işletmesi tarafından şoförsüz araç kiralama hizmeti temini tevkifat uygulanacak hizmetler arasında bulunmadığından bu hizmet alımı dolayısıyla tevkifat uygulanmayacaktır.

    2298
    0

    Araç kiralama hizmeti(şoförsüz) nedeniyle kesilen faturaya tevkifat uygulanacak mı acaba? Şoför olmadan sadece araç kiralamalarında tevkifat uygulanmayacağı söyleniyor.

    Vergi mükellefi olmayan kişiden kiralanan araçlarda:  % 20 GV stopajı ve % 18 KDV hesaplanır. KDV 2 no.lu beyanname ile beyan edilir.

    Vergi mükellefi olan kişiden kiralanan araçlarda:  Kira faturasın da hesaplanan KDV den tevkifat yapılmaz.

    Tevkifat listesi ve detayı için aşağıdaki linki inceleyiniz.

    https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/PratikBilgiler/2023_vergi/10.pdf


    Şoförsüz olarak araç kiralama hizmeti alımında KDV tevkifatı hakkında özelge

    T.C.
    KARABÜK VALİLİĞİ
    Defterdarlık   Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    35831311-KDV-16

    05/10/2015

    Konu

    :

    Şoförsüz olarak araç kiralama hizmeti alımında KDV   tevkifatı

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile, Müdürlüğünüz döner sermaye işletmesi tarafından şoförsüz olarak araç kiralama hizmeti alımlarında katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    – 1/1 inci maddesinde Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin, KDV’ye tabi olduğu,

    – 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

    “I/C-2.1.3.1” bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler iki grup halinde sayılmıştır.

    a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir)

    b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

    – Döner sermayeli kuruluşlar,

    Tebliğin I/C-2.1.3.2 bölümünde tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmış olup söz konusu hizmetlere aşağıda yer verilmiştir.

    – Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri

    – Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri

    – Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri

    – Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler

    – Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile fason ayakkabı ve çanta dikim işleri  ve fason işlerle ilgili aracılık hizmetleri

    – Yapı denetim hizmeti

    – Servis taşımacılığı hizmeti

    – Her türlü baskı ve basım hizmeti

    – İşgücü temin hizmeti

    – Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmeti

    – Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri

    – Spor kulüplerinin yayın, isim hakkı ve reklâm gelirlerine konu işlemleri

    – KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifaları

                Buna göre, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer almayan Müdürlüğünüz döner sermaye işletmesi tarafından şoförsüz araç kiralama hizmeti temini tevkifat uygulanacak hizmetler arasında bulunmadığından bu hizmet alımı dolayısıyla tevkifat uygulanmayacaktır.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelecek 6 ayı kapsayan hizmet faturasının KDV’si faturanın düzenlendiği aya ait KDV beyannamesinde beyan edilecek, geliri ise ait olduğu aylarda gelir tablosu hesaplarına yansıtılacaktır
    Sonraki İçerikLokanta işi ile iştigal eden bilanço usulüne tabi mükellefin kullanacağı alım ve maliyet hesapları hangileridir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz