Ana Sayfa Vergi Şirkete Kayıtlı Binek Oto Satışında KDV Oranı % Kaçtır?

    Şirkete Kayıtlı Binek Oto Satışında KDV Oranı % Kaçtır?

    151
    0

    Şirkete kayıtlı binek araç satışında KDV oranı % kaçtır?
    Alırken ödenen ÖTV satış faturasında belirtilmeli mi, yoksa sadece maliyet bedeli + KDV olarak mı fatura kesilmeli.

    Aktife kayıtlı binek otonun satışında %1 oranında KDV uygulanır. ÖTV bir kez ödenmiş maliyet veya gider olarak kayıtlara alınmıştır Sonraki safhalarda ÖTV hesaplanmaz (Satış bedeli + KDV).


    BENZER İÇERİKLER

    Asıl işi motorlu taşıtların alım-satımı ve kiralanması işi olmayan işletmelerin aktifinde kayıtlı ikinci el binek araçların satışında uygulanacak KDV Oranı %1’dir. Ticari araçların ikinci el de olsa satışında uygulanacak KDV oranı %20’dir.

    Satışa konu edilen binek oto veya ticari araç için noter satışının yapıldığı tarihte fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Noter satış sözleşmesinde kasko bedelinin yanında aracın fiili satış bedelinin de KDV dahil veya hariç olarak yazılması gerekir. Bedelin KDV dahil olarak belirtilmesi halinde iç yüzde ile binek otolarda %1, ticari araçlarda %20 KDV hesaplanması gerekir.

    Binek oto veya ticari araç satışlarında oluşacak kar bilanço usulüne tabi firmalarda yenileme fonunda satışın yapıldı yıldan başlamak üzere 3 yıl süreyle tutulabilir. Bu süre içinde satılan araç türünde başka bir araç alınmaması halinde yenileme fonunda tutulan tutar 3’üncü yılın sonunda kar hesaplarına aktarılır.

    Yenileme fonu için şirketin karar defterinde karar alınmalıdır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Uygulanan Destek/Teşvik Unsurları Nelerdir?
    Sonraki İçerikİşletme Defteri Tutan Mükellef Ödemediği Kirayı Gider Yazabilir Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz