Ana Sayfa Vergi Şirket ortağı şahsi aracını şirkete kiraya verebilir mi?

    Şirket ortağı şahsi aracını şirkete kiraya verebilir mi?

    Vergi mükellefi olmayan şirket ortağından kiralanan binek oto için ödenen kira bedeli için %20 KDV ve %20 stopaj ödenmelidir.

    89
    0

    Şirket ortağının, ortağı olduğu şirkete şahsi arabasını kiraya vermesi durumunda KDV tevkifatı ve gelir vergisi tevkifatı (stopaj) var mıdır? Şirket ortağının sorumluluğu nedir?

    Şirket ortağının aracının kiralanması durumunda (şirket ortağının gerçek usulde KDV mükellefiyeti yoksa) şirketin, kira bedeli üzerinden % 20 olarak hesaplanacak KDV’yi sorumlu sıfatıyla KDV-2 beyanıyla beyan edip ödemesi, KDV-1 beyannamesinde indirim yapması ve %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yani STOPAJ yapması zorunludur.

    Şirket ortağının elde ettiği gelir GVK 103. Maddesinde belirtilen Gelir Vergisi tarifesinin 2. dilimini geçmesi durumunda Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir. Bu şekilde şirket ortağının 2023 yılında elde ettiği brüt araç kirasının 150.000 TL’yi geçmesi halinde 2024 Mart ayında gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikKDV tevkifatı uygulamasında sınır nedir?
    Sonraki İçerikAr-Ge Faaliyetinde Kullanılmak İçin Alınan Mobil Cihazlar KDV’den İstisna Mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz