Ana Sayfa SGK SGK Prim Teşvikinde ortalama çalışan sayısında hangi ölçüt dikkate alınacaktır?

SGK Prim Teşvikinde ortalama çalışan sayısında hangi ölçüt dikkate alınacaktır?

733
0

7103 sayılı kanunda prim teşvikinde ortalama hesaplarken çalışanın önceki yılın ortalamasının 1 üstünde olması gerekir. 2019’da işe alınan bir personelin ortalamayı hesaplarken 2018 yılının ortalamasına ilave olmasına baktık ve teşvikten yararlandırdık. Şu an 2020 de ortalamayı hesaplarken 2018 yılı ortalaması mı 2019 yılının ortalamasını mı baz alacağız.

İşe alınan çalışanın bir önceki takvim yılındaki toplam çalışan sayısı ortalamasına ilave olması ve teşvikten yararlanma süreci boyunca da bu şartın sağlanması gerekmektedir.

 

Ortalama Sigortalı Sayısına İlave Olma Şartına İlişkin Kontrolün Cari Ayda E-Bildirgede Sağlanması

 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi kapsamında ilave istihdam şartını sağlayan sigortalının işe alındığı işyerinde, işe alındığı tarihten önceki takvim yılı ortalamasına ilave olması, aynı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında ilave istihdam şartını sağlayan sigortalının ise işe alındığı işyerinin 2017 yılı ortalamasına ilave olması gerekmektedir. Bu kapsamda sigortalının işe alındığı işyeri için hesaplanan ortalama sigortalı sayısına ilave olup olmadığına ilişkin kontrol, cari aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi sırasında e-bildirge programlarında sağlanmıştır.

Bu durumda bahse konu teşviklerden yararlanılması sırasında öncelikle farklı kanun numarası veya kanun numarası seçilmeden düzenlenecek belgelerin onaylanması, ardından 17103, 27103 veya 37103 kanun numaralı aylık prim ve hizmet belgesinin onaylanması, başka bir ifadeyle bu teşviklerden yararlanacak işverenlerimizce cari aya ait belge verilmesi sırasında en son 17103, 27103 veya 37103 kanun numaralı belgenin onaylanması gerekmektedir. Ancak, 5510 sayılı Kanunun Ek 2 nci maddesi kapsamında 25510/16322/26322 kanun numaralarından yararlanan ve mevcut istihdam sayısı şartı olan işverenlerimizce 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu ya da 20’nci maddeleri kapsamında yer alan teşvikten de faydalanılmak istenmesi halinde, bu defa en son 25510/16322/26322 kanun numaraları ile yapılacak belgelerin onaylanması gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO – SGK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİş yeri tadilat destek ödemelerini hangi hesapta izleyeceğim?
Sonraki İçerikİstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Teçhizatı Test Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Detam) Yönetmeliği yayınlandı. 26.2.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz