Ana Sayfa Vergi Seyyar fotoğrafçılık hizmeti esnaf muafiyeti kapsamına girer mi?

    Seyyar fotoğrafçılık hizmeti esnaf muafiyeti kapsamına girer mi?

    ...ticari bir organizasyon kapsamında etkinlik sahipleri veya mekan sahipleriyle anlaşarak  düğün, mezuniyet, sünnet ve benzeri organizasyonlarda yürüttüğünüz fotoğrafçılık faaliyetiniz nedeniyle, esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün değildir.

    2177
    0

    Seyyar fotoğrafçılık ve video çekimi faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği


     

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    11355271-120.01.03[9-2020/28]-E.50643

    17.11.2020

    Konu

    :

    Seyyar fotoğrafçılık ve video çekimi faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; seyyar olarak fotoğraf makinenizle arkadaş çevreniz ve tanıdıklarınızın düğün, sünnet, mezuniyet fotoğraflarını çekip CD veya flash bellekle teslim ettiğinizi, 02/07/2018-30/11/2018 tarihleri arasında fotoğrafçılık faaliyetinizden dolayı gerçek usulde gelir vergisi mükellef kaydınızın bulunduğunu belirterek esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları bentler halinde sayılmıştır. Aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabının esnaf muaflığından faydalanacağı hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek ( Bilanço veya işletme hesabı esası ) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

    Ticari kazanç, esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, nişan, düğün, doğum günü, mezuniyet, sünnet ve benzeri organizasyonlarda ücret karşılığında etkinlik sahipleri veya mekan sahipleri ile anlaşılarak kendi nam ve hesabına verilen fotoğraf ve video çekimi hizmetlerine yönelik faaliyetlerin, Gelir Vergisi Kanununun 9/2 maddesinde belirtilen gezici (seyyar) olarak yürütülen fotoğrafçılık faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Buna göre, ticari bir organizasyon kapsamında etkinlik sahipleri veya mekan sahipleriyle anlaşarak  düğün, mezuniyet, sünnet ve benzeri organizasyonlarda yürüttüğünüz fotoğrafçılık faaliyetiniz nedeniyle, esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün değildir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMeslek Mensupları Bakımından Beyannamenin Ertelenmesi Hakkında Genelge Yayınlandı
    Sonraki İçerikSadece maket bıçağı ve tutkal kullanılarak tropikal ağaç parçalarından yapılan resim çalışmaları vergiden muaf mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz