Ana Sayfa Vergi Serbest muhasebeci mali müşavirlik limited şirketi mükellefe fatura keserken gelir stopaj uygulayacak...

    Serbest muhasebeci mali müşavirlik limited şirketi mükellefe fatura keserken gelir stopaj uygulayacak mı?

    677
    0

    Serbest muhasebeci mali müşavirlik limited şirketi mükellefe fatura keserken gelir stopaj uygulayacak mı?

    Mesleki şirketin elde ettiği kazanç Ticari kazançtır. Ticari kazançta stopaj olmaz. Bu durumda Düzenlenen faturada GV stopajı yapılmaz. Stopaj sadece e-SMM’de olur.


    KDV Tevkifatı ile ilgili Tebliğ’deki açıklama

    2.1.3.2.2. Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler

    2.1.3.2.2.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetlerde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    2.1.3.2.2.2. Kapsam

    Bu bölüm kapsamına;
    – Piyasa etüt-araştırma,
    – Ekspertiz,
    – Plan-proje,
    – Teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık, müşavirlik, denetim
    ve benzeri hizmetler girmektedir.

    Yapım işlerinden bağımsız ve ayrı olarak verilen mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler bu bölüm kapsamında değerlendirilir.

    Herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilmek ve bedeli ayrıca belirlenmek kaydıyla eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilir.

    Avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetler bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulmaz. Avukatların verdikleri danışmanlık hizmetleri ise tevkifata tabidir.

    Avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa, bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde, toplam sözleşme bedeli üzerinden tevkifat uygulanır.

    Uluslararası gözetim şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetleri ile araç, makine, teçhizat ve benzerlerinin kalite kontrol ve test edilmesine ilişkin hizmet alımları da tevkifata tabidir. Ancak, yazılı ve görsel medya takip hizmetleri ile ilan, reklâm ve benzeri hizmetler danışmanlık ve denetim hizmetleri kapsamında değerlendirilmez.


    Aylık avukatlık hizmeti makbuzlarında tevkifat uygulamasına geçildi. Fakat avukatımız serbest meslek makbuzlarında halen sadece stopaj göstermektedir. Tevkifatsız kesmektedir. Hizmeti alan firma olarak sorumluluğumuz nedir?

    Avukatlık hizmetinin verildiği kişi ve kurumlara göre KDV tevkifatı yapılır.

    Her makbuza KDV tevkifatı yapılmaz. 

    01/03/2021 Tarihinden itibaren Avukatların, SMMM’lerin YMM’lerin ve Diğer Serbest meslek erbapları veya tüm TACİRLER tarafından AŞAĞIDAKİ kurum ve kuruluşlara HİZMET vermeleri halinde düzenlenecek e-smm da , Fatura da hesaplanan KDV için 5/10 oranında KDV tevkifatı yapacaklar. 

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 35 SERİ NOLU TEBLİĞİ 16/02/2021 Tarih ve 31397 Sayılı Resmi Gazete) MADDE 9 2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler KDV MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN , **5018 Sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara, (Resmi daireler) 

    **Kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına,

    **Döner sermayeli kuruluşlara,

    **Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ,

    **Bankalar , Sigorta ve Reasüransa Şirketlere Emeklilik Şirketlerine,

    ** Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıklarına,

    **Kalkınma ajanslarına, İfa edilen (verilen) (Sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri hariç ) edilen ve KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE ÖZEL OLARAK Belirlenmeyen DİĞER BÜTÜN HİZMET İFALARINDA söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında kdv tevkifatı yapılacaktır.

    Hizmet teslim den satıcılar düzenledikleri faturada KDV tevkifatını hesaplayacaklardır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-İrsaliyenin kağıt çıktısının alınması zorunlu mudur?
    Sonraki İçerikReklam Verme Hizmetlerinde KDV Tevkifatı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz