Ana Sayfa Yaşamın İçinden Saddam 22 Yaşında Kime Suikast Düzenledi?

Saddam 22 Yaşında Kime Suikast Düzenledi?

1421
0

“…İstenilen etkiyi yarattı. Ulusalcı dalgada bir gerileme yaşandı. Lübnan’daki ayaklanma yoğunluğunu yitirdi ve Başkan Şamun görev süresinin sonuna dek başta kaldı. Ürdün’de Kral Hüseyin devrilmedi; daha birçok çeşitli tehlikeye göğüs germesi gerekecekti—askeri ayaklanmalar, kendisine ve yakınlarına karşı düzenlenen suikastler—, ama bu ilk saldırıyı atlattıktan sonra, tahtını korumayı başaracaktı.

Nâsır ise bunun üstüne iki ciddi başarısızlığa daha uğrayacaktı. Irak’ta darbenin mimarları içinde kahire’yle aynı çizgiyi izlemek isteyenler ile ondan ayrılmak isteyenler arasında kısa süre içinde çatışmalar yaşanmaya başlanmıştı, sonuçta da reisin dostları yenilgiye uğratılmış ve bertaraf edilmişti. Yeni rejimin güçlü ismi General Abdülkerim Kasım, Birleşik Arap Cumhuriyeti’ne katılmak yerine, bütünüyle Irak’a özgü ve açıkça sola dönük bir devrimin sözcüsü süsü verdi kendine. Böylece çok geçmeden, Nâsır’ın amansız düşmanı haline geldi ve bu iki adam arasında ölümüne bir mücadele başladı. 7 Ekim 1959 ‘da Bağdat’ın göbeğinde, Kasım’ın zırhlı arabası kurşun yağmuruna tutuldu. General hafif sıyrıklarla çıktı arabadan; bacağından yaralanan saldırgan kaçıp Suriye topraklarına sığınmak üzere sınırdan geçmeyi başardı. 22 yaşındaki ulusalcı bir militandı bu, adı da Saddam Hüseyin’di…”

Kaynak: “Çivisi Çıkmış Dünya”, Amin Maalouf (Çeviren: Orçun Türkay) – YapıKredi Yayınları Sayfa 102-103

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikKüreselleşme 1 – İşin İyi Tarafı (Dünya Tarihi) (Hızlandırılmış Kurs – Crash Course)
Sonraki İçerikArızalandığı için hurdaya ayrılan ve net defter değeri olmayan demirbaşı kayıtlardan nasıl çıkarabiliriz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz