Ana Sayfa Vergi Rüzgar tribününe ulaşmak için açılan yollardan amortisman ayrılanabilinir mi?

Rüzgar tribününe ulaşmak için açılan yollardan amortisman ayrılanabilinir mi?

Rüzgar tribününe ulaşmak için açılan yollardan amortisman ayrılanabilinir mi?

604
0

Konu: Rüzgar tribünlerine ulaşmak için inşa edilen yolların amortismanı hk.

 …  şirketinizce 1/3/2012 tarihli ve …sayılı üretim lisansı ile Hatay bölgesinde 49 yıllık süreyle rüzgar enerjisi yatırımı yapıldığı ve 2015 yılında faaliyetine başladığı, söz konusu bölgede rüzgar tribünlerine ulaşmak için şirketinizce yollar inşa edildiği belirtilerek, bahse konu yolların inşası için yapılan harcamaların ne şekilde itfa olunacağı hususunda…

…Elektrik üretim tesisinin ve başvurunuzda belirtilen yolların inşa edildiği arazinin;

– Mülkiyetinin şirketinize ait olması durumunda, bahse konu rüzgar enerjisi yatırımı kapsamında söz konusu bölgede rüzgar tribünlerine ulaşmak için inşa edilen yolların 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin “(2.1) Yollar (Beton ve aslfalt yol, parke yol, adi şose ve adi kaldırım ve bunlara benzeyen yollar)” kısmında değerlendirilerek, faydalı ömrünün 8 yıl, amortisman oranının % 12,50 olarak dikkate alınmak suretiyle amortisman yoluyla itfa edilmesi gerekmektedir.

– Kiralanmış olması halinde ise, elektrik üretim tesisi için yapılan harcamaların özel maliyet olarak aktifleştirilmesi, söz konusu elektrik üretim tesisi ile bilumum iktisadi kıymetlerin (söz konusu elektrik üretim tesisini genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderlerin), şirket kayıtlarında Vergi Usul Kanununun yukarıda bahsi geçen 272 nci maddesi uyarınca “özel maliyet bedeli” olarak aktifleştirilmesi ve aktifleştirilen tutarın anılan Kanunun 327 nci maddesine göre geri kalan kira süresi boyunca ve eşit yüzdeler halinde itfa edilmesi gerekmekte olup, bu kapsamda amortismana tabi tutulan iktisadi kıymetler ayrıca genel hükümlere göre amortismana tabi tutulmayacaklardır. Ancak, kira süresi içinde yenilenmesi gereken iktisadi kıymetler genel hükümlere göre amortismana tabi tutulacaklardır. Bu kapsamda, mezkur Tebliğ eki listeye göre faydalı ömrü, kira süresinden daha kısa olan söz konusu iktisadi kıymetin bahse konu listede öngörülen faydalı ömür ve amortisman oranı dikkate alınarak itfa edileceği tabiidir.

 


Kaynak: Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü) 19.07.2019 – 27575268-105[315-2019-358]-E.244202 Sayılı Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirket ortaklarından kiraladığı araçlar için banka yoluyla ödeme yapmak zorunda mıdır?
Sonraki İçerikEsnaf ve Sanatkârlar meslek odaları bilirliklerinin organları nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz