Ana Sayfa Muhasebe Ramazan ayında belediyenin ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere alışveriş çeki alımında KDV uygulanacak...

Ramazan ayında belediyenin ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere alışveriş çeki alımında KDV uygulanacak mıdır?

536
0

…5393 sayılı Belediye Kanununun 14/a ve 14/b maddesi hükümlerine istinaden Belediyenizce Ramazan Ayı münasebetiyle “2017 yılı içerisinde kullanılmak üzere … Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan fakir ve muhtaç durumdaki vatandaşlara verilmek üzere içerisinde katma değer vergisi (KDV) dahil 100,00 TL değerinde harcama limiti yüklenmiş 10.000 adet alışveriş çeki (kartı) alımı” işi ihalesinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesinde belirtilen “açık ihale usulü” ile yapılacağı ve yaklaşık maliyetin yasa gereği KDV hariç olarak belirleneceği belirtilerek, söz konusu işin ihalesini alan yükleniciye yapılacak hakediş ödemelerine yönelik Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiş; Kanunun 230, 231 ve 232 nci maddelerinde de faturaya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 10 uncu maddesinin (a) bendi hükmüne göre vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya hizmetin yapılmasıyla meydana gelmektedir. Aynı maddenin (b) bendinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle, (c) bendinde ise, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılmasıyla vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 20 nci maddesinde, KDV matrahının teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin, alıcının ödediği veya borçlandığı para, mal ve diğer şekillerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği hükmü yer almaktadır.

Buna göre;

– Belediyenizce ihalesi yapılacak olan “2017 yılı içerisinde kullanılmak üzere …Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan fakir ve muhtaç durumdaki vatandaşlara verilmek üzere içerisinde KDV dahil 100,00-TL değerinde harcama limiti yüklenmiş 10.000 adet alışveriş çeki (kartı) alımı” işi kapsamında alınacak olan alışveriş çeklerinin (kartlarının) Belediyenize tesliminde, kartlara yüklenilen 100,00- TL bir mal teslimi veya hizmet ifasının karşılığı olmadığından ödenen bedel KDV ye tabi olmayacaktır. Ancak, karta yüklenilen 100,00 -TL tutarlar dışında kart alım işine yönelik yükleniciye ayrıca bir bedel ödenmesi durumunda, ödenen bu hizmet bedeli üzerinden genel oranda KDV hesaplanacağı tabiidir.

– Belediyenizce fakir ve muhtaçlara teslim edilen alışveriş çeklerinin (kartlarının) kullanılması suretiyle mal veya hizmet satın alınmasında, satıcı tarafından teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedel üzerinden teslime konu mal ve hizmetin tabi olduğu oranda KDV hesaplanarak tüketici adına fatura veya ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmesi gerekmektedir.

 


Kaynak: GİB ÖZELGE -09.07.2019 –
50426076-130[10-2017/19-908]-51130
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGeçmiş döneme ait bildirilmeyen hizmet bildirgemiz olduğunda 27103 teşvikimiz iptal olur mu?
Sonraki İçerikÇocuk ve genç işçilere ilişkin temel yasaklar ve sınırlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz