Ana Sayfa Dünya Polonya 2020’de açıklanan sıfırdan yatırım projelerinin değeri açısından küresel olarak 5 sırada...

    Polonya 2020’de açıklanan sıfırdan yatırım projelerinin değeri açısından küresel olarak 5 sırada yer alıyor

    398
    0

    Polonya 2020 Yılında Yeni Yatırımlarda Dünyada 5. Sırada

    Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan bir rapora göre Polonya, 2020’de açıklanan sıfırdan yatırım projelerinin değeri açısından küresel olarak beşinci sırada yer alıyor.

    Polonya, AB dışında yalnızca ABD, İngiltere ve Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı.

    Rapor, 2020’de yatırım harcamalarının küresel olarak yüzde 35 düştüğünü gösteriyor. Gelişmiş ekonomiler söz konusu olduğunda, Doğrudan Yabancı Yatırımdaki (DYY) düşüş yarıdan fazla ve Avrupa Birliği’nde yüzde 73’e varan oranlarda gerçekleşti.

    UNCTAD verilerine göre geçen yıl Polonya, bir önceki yıla göre yüzde 7 düşüşle 10 milyar ABD doları doğrudan yatırım çekti.

    Polonya Ekonomi Enstitüsü’nün (PIE) dış ticaret ekibinin direktörü Marek Wasinski, “Bu, Polonya’ya DYY harcamaları açısından 23. sırayı verdi” dedi.

    “Polonya’nın iyi sonucunu etkileyen faktörler şunlardı: ekonominin büyüklüğü ve durumu, pandemiye rağmen rekabet gücü, AB üyeliğinden kaynaklanan faydalar, işgücü maliyetleri ve işgücü kalitesi ile altyapının iyileşen durumu.”

    PIE’nin dış ilişkiler analisti Jan Strzelecki, “Salgın, dijital altyapı ve hizmetlere yönelik küresel talebi artırdı. Bu sektördeki en değerli projelerden biri, Alphabet şirketinin (ABD) Polonya’da Google üzerinden yaptığı 1,8 milyar ABD doları tutarındaki yatırımdır” dedi.

    PIE, rapora yaptığı yorumda sıfırdan yatırımlara dikkat çekti. PIE, Polonya’nın 2020’de 24,3 milyon ABD Doları değerinde, Almanya’dan sadece 0,6 milyon ABD Doları daha az olan, ilan edilen sıfırdan proje değeri açısından AB’de ikinci sırada geldiğini söyledi.

    Polonyalı firmaların DYY açısından, ülke daha az iyi durumdaydı. Strzelecki, “Polonya yatırımlarının yurt dışına çıkışı neredeyse 2 milyar ABD doları seviyesinde (2017’den bu yana en yüksek), bu da Polonya’yı küresel olarak ilk 50 ülke içine yerleştirdi. Bu, Polonyalı işletmelerin yurtdışındaki düşük faaliyetlerinin ve dış pazarlara açılma isteksizliğinin kanıtıdır.”


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanunda kapsamında taşınmazlar için yeniden değerleme yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikSite yönetimine düzenlenen faturada KDV tevkifatı yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz