Ana Sayfa Vergi Otomobillerde azalan bakiyeler amortisman yöntemi uygulanabilir mi?

    Otomobillerde azalan bakiyeler amortisman yöntemi uygulanabilir mi?

    446
    0

    Otomobillerde azalan bakiyeler amortisman yöntemi uygulanabilir mi?

    AZALAN BAKİYELER TÜM ATİKLER İÇİN UYGULANIR. BİNEK OTOLARDA AMORTİSMAN UYGULAMASI İÇİN KIST DÖNEM UYGULANIR.

    VUK Madde 320
    Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür.

    Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, İŞLETMELERE AİT BİNEK OTOMOBİLLERİNİN AKTİFE GİRDİĞİ HESAP DÖNEMİ İÇİN AY KESRİ TAM AY SAYILMAK SURETİYLE KALAN AY SÜRESİ KADAR AMORTİSMAN AYRILIR. AMORTİSMAN AYRILMAYAN SÜREYE İSABET EDEN BAKİYE DEĞER, İTFA SÜRESİNİN SON YILINDA TAMAMEN YOK EDİLİR.


    Özelge: Normal amortisman yönteminden azalan bakiyeler usulüne geçişin mümkün olup olmadığı


    Sayı: 11395140-105[320-2012/VUK-1- . . .]-308 04/03/2013
    Tarih: 04/03/2013

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    11395140-105[320-2012/VUK-1- . . .]-308

    04/03/2013

    Konu

    :

    Normal amortisman yönteminden azalan bakiyeler usulüne geçişin mümkün olup olmadığı.  

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2008 yılından bu yana normal amortisman yöntemini kullandığınız, 2012 yılında azalan bakiyeler yöntemine geçip geçemeyeceğiniz, normal amortisman yönteminden azalan bakiyeler yöntemine geçilememesi durumunda 2012 yılı ve daha sonraki yıllarda her yeni amortismana tabi varlık alışlarınız için azalan bakiyeler yönteminin kullanılıp kullanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesinde;

    “Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.”

    Mükerrer 315 inci maddesinin 1 inci fıkrasında;

    “Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerden dileyenler, amortismana tabi iktisadi değerlerini, azalan bakiyeler üzerinden amortisman usulü ile yok edebilirler.”

    Mükerrer 320 nci maddesinde; “1. İktisadi ve teknik bakımdan bir bütün teşkil eden değerler için normal veya azalan bakiyeler usulü ile amortisman usullerinden yalnız birisi uygulanabilir.

    2. Bir iktisadi değer üzerinden normal amortisman usulüne göre amortisman ayrılmasına başlandıktan sonra bu usulden dönülemez.

    3. Bir iktisadi değer üzerinden azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılmaya başlandıktan sonra normal amortisman usulüne geçilebilir. Bu suretle usul değiştirenler keyfiyeti beyannamelerinde veya eski bilançolarda belirtmeye mecburdurlar. Kabul edilen yeni usul bu bildirimin yapıldığı beyannamenin taalluk ettiği dönemden itibaren nazara alınır. Bu takdirde henüz yok edilmemiş olan değer kısmı, bakiye amortisman süresine bölünmek suretiyle eşit miktarlarla yok edilir.”

    hükümlerine yer verilmiştir.

                Bu hükümlere göre;

                – Kurumunuz tarafından daha önce normal amortisman yöntemine göre amortisman ayrılmaya başlanılan iktisadi kıymetler ile ilgili olarak bu usulden, azalan bakiyeler usulüne geçilmesi mümkün değildir.

                – Ancak, kurumunuza yeni alınan iktisadi kıymetler için azalan bakiyeler usulüne göre amortisman uygulamanız mümkündür.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2021 Yılı içerinde gider pusulası ile kayıtlarımıza aldığımız 745.000 TL değerindeki binek otomobilimiz için ne kadarlık amortisman ayırma hakkımız olacaktır?
    Sonraki İçerikYurt dışındaki kurumdan elde edilen ücret gelirinin vergilemesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz