Ana Sayfa Vergi Nihai tüketiciden alınan küçük ev aletleri için düzenlenecek gider pusulasında stopaj ve...

    Nihai tüketiciden alınan küçük ev aletleri için düzenlenecek gider pusulasında stopaj ve KDV hesaplanacak mı?

    404
    0

    Küçük ev aletleri tamir bakımı yapan firmamız nihai tüketiciden eski ürünleri alıp tamir ettikten sonra veya hiç bir işlem uygulamadan %18 KDV ile satacaktır. Bu işlemlerle ilgili olarak firmamız nihai tüketiciden aldığı ürünleri gider pusulasıyla alacağı için %5 (diğer mal alımları) stopaj uygulamalı mıdır? Ayrıca bu ürünlerin alımında herhangi bir kdv söz konusu olur mu ?

    Düzenlenecek gider pusulasında GV stopajı yapılmaz. KDV söz konusu değildir.


    Son kullanıcıya e-Arşiv fatura kesmek istiyoruz. Fakat müşteri T.C. Kimlik numarasını paylaşmak istemiyor. Bu gibi bir durumda nasıl fatura kesebiliriz?

    Fatura düzenlemesi halinde, bu belgelerde vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilmesi zorunludur. 

    Ancak, bu belgelerin 213 sayılı VUK’un “Fatura kullanma mecburiyeti” başlıklı 232’nci maddesinde fıkrada sayılmayanlara, örneğin nihai tüketicilere düzenlenmesi halinde vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. 

    Nihai tüketicilere yapılan mal ve hizmet satışlarının KDV hariç 5.000-TL ve üzerinde olması halinde 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda nihai tüketicinin T.C. Kimlik Numarası belirtilerek Bs bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.


    Gider pusulası ile 2. el cep telefonu alımında stopaj uyguluyoruz. Ayrıca KDV uygulanacak mıdır?

    Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan eşya (cep telefonu) için düzenlenecek Gider pusulasından GV stopajı ve KDV HESAPLANMAZ. 

    GV stopajı GVK 9. maddesinde belirtilen Esnaf muaflığından yararlanan kişilerden satın alınan mal ve hizmetler için yapılır. Nihai tüketiciye yapılan taşıma hizmeti için KDV tevkifatı hesaplanmaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTazminat ödemek için çıkışı yapılan kişinin tekrar işe girişi yapılırsa yıllık ücretli izin süresi neye göre hesaplanır?
    Sonraki İçerikMali Müşavirler isteğe bağlı tam KDV tevkifatı uygulamasından yararlanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz