NEDİR BU BITCOIN?
Bitcoin 2008 ekonomik krizi sonrasında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir.

BITCOIN’İN SEMBOLU NEDİR?
Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

BITCOIN KULLANIM KOŞULLARI NELERDİR?
Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur.
Kullanmaya başlarsanız kullanırsınız bırakırsanız kullanmazsınız.

BITCOIN ÇOK MU DEĞERLİ?
Evet.
Bitcoin, TL,USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir. (Bunu yapan siteler komisyon almaktadır.) 2 Ekim 2017 itibari ile bir (1) Bitcoin 4 bin 458 ABD dolarına denktir. Bunun TL olarak karşılığı ise yaklaşıl olarak 14 bin TL’dir.

BITCOINLER NEREDE BİRİKİR?
Her kullanıcının dijital bir cüzdanı vardır. Bitcoinlerinizi bu cüzdanlarda tutarsınız.

BITCOIN’NİN İŞLEMLERİ ÜCRETLİ MİDİR?
İşlem ücreti ödemek isteğe bağlıdır. Madenciler daha yüksek ücretler ödeyen işlemleri yönlendirmeyi ve önceliklendirmeyi seçebilir. Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez

DÜNYADA KAÇ BITCOIN VAR?
Üretilecek bitcoinlerin belli bir sayı sınırı vardır.
Toplamda 21 Milyon adet üretilecektir. 

KİM BITCOIN KULLANIR Kİ?
Şubat 2015 itibari ile 100 binden fazla tüccar ve tedarikçi Bitcoin’i bir ödeme biçimi olarak kabul ediyor.

Kredi kartından alınan %2 ila %3 arasındaki işlem ücretlerinin aksine Bitcoin için %0 ila %2 arasında işlem ücreti alınıyor.

Aralık 2014 itibari ile PayPal, Microsoft, Dell ve Newegg gibi büyük firmalar da Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul etmeye başladı.

2017 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada kripto para cüzdanı kullanan 2.9 ila 5.8 milyon tekil kişiden birçoğu Bitcoin de kullanıyor.

BITCOIN YASA DIŞI İŞLEMLERDE KULLANILABİLİR Mİ?
Bazı haber kaynakları yasa dışı ürünleri satın almak için Bitcoin kullanımı ihtimalinin Bitcoin talebine dayanacağını ileri sürdü.

Kentucky Üniversitesi araştırmacıları 2014 yılında bilgisayar programlama meraklıları ve yasa dışı faaliyetler Bitcoin’e olan ilgiyi artırdığı ve siyasal ve yatırım amaçlı sebepler için sıfır ya da sınırlı destek bulduklarını belgeleyen ciddi bir kanıt elde etti.

BITCOIN İŞLEMLERİ NE KADAR GÜVENİLİR?
Bitcoin belli başlı protokollere tabidir. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır.

Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

BITCOIN BANKALARDA GEÇERLİ Mİ?
Bitcoin şirketleri geleneksel banka hesapları açma sorunları yaşayabiliyor çünkü bankalar Bitcoin transferlerinin yasa dışı olabileceği endişesi ile temkinli davranıyor.

Haziran 2014’te para birimlerini Bitcoin’e dönüştüren ilk banka Boston’da açıldı.

BITCOIN KULLANMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Enflasyon riski düşük
Çökme riski düşük
Güvenli, basit ve ucuz
Taşıması kolay
İzi sürülemez

BITCOIN KULLANMANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
İzi sürülemez.
İzinin sürülemez olması, suçların rahat rahat işlenebilmesi anlamına geliyor.
Bazı hükümetlerin Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmemelerinin en büyük sebebi ise budur.
Kaybetmesi kolay
Alıp satmak zor
Hala çok yeni
Harcama alanı darlığı
Değişken

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikÜlkemizde 2017 Yılında Kaç İnternet Abonesi Var Biliyor musunuz?
Sonraki İçerikÖzel Tertibatlı Araçların İthalat İşlemi Nasıl Yapılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz