Ana Sayfa Vergi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı dershaneyi şahıs firması altında işletebilir miyim?

    Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı dershaneyi şahıs firması altında işletebilir miyim?

    399
    0

    Milli eğitime bağlı bir dershane açılışı için soru sormak istiyorum. Bu işin ilk açılışta işletme defterinde tutulmasında bir sakınca olur mu?

    Hangi iş kolu olursa olsun her GV mükellefi DBS’den işletme defteri tutabilir.


    2022 yılında işletmeden bilanço esasına geçiş yapan veya bilançodan işletmeye geçiş yapan mükelleflerin vergi dairesine dilekçeyle sınıf değiştirdiğini bildirmesi zorunlu mudur?

    Sınıf değişikliği için vergi dairesine bilgi dilekçesi verilmesi zorunlu yoktur.


    Defter beyan sistemi henüz yürürlükte olmadan önce bilanço esasına göre defter tutan gerçek kişi mükellefi için defter beyana kayıt yaptırmak zorunlu mu?

    Bilanço esasına göre defter turan mükellefler DBS göre defter tutmaz. 

    İşletme ve serbest meslek mensupları DBS defter tutar. 

    Bilanço esasında işletme esasına geçme şartları oluşan mükellefler DBS den İşletme defteri tutar. Kâğıt ortamda İşletme defteri tutulmaz.


    Sınıf değişikliği için alış ve satış tutarlarının tespitinde KDV dahil mi toplam alış ve satışı hesaplayarak işlem yapıyoruz?

    KDV hariç tutarlar dikkate alınır.


    2021 yılında ikinci sınıf olarak defter beyan sisteminde defterini tuttuğum mükellef 2022 yılında birinci sınıf defter tutmak zorunda. 

    1-Defter beyan sisteminde devam etmek zorunda mıyız? Yoksa istersek noterden defter tasdik ettirip kâğıt ortamında tutabilir miyiz? 

    2-Defter beyan sisteminde devam etmek zorundaysak envanter defterini yine de noterden mi tasdik ettireceğiz? 

    3-Eğer Kâğıt ortamında tutmamız isteğe bağlı ise bunun için vergi dairesine dilekçe vermek gerekir mi? 

    Bilanço esasına geçen mükellefler DBS defter tutamaz. Kâğıt ortamında Bilanço esasına göre tutulması gereken defterleri tasdik ettirecektir. VD herhangi bir bilgi verilmez


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşsizlik maaşı alan bir kişi yurt dışına çıkarsa ödeneği kesilir mi?
    Sonraki İçerikStajyerlerin Çırakların Sigortalılığı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz