Ana Sayfa Ekonomi Makine ihracatı ilk 5 ayda 10 milyar doları aştı

    Makine ihracatı ilk 5 ayda 10 milyar doları aştı

    390
    0

    Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, makine imalat sanayisinin ihracatı ocak-mayıs döneminde serbest bölgeler dahil edildiğinde 10,1 milyar dolara ulaştı.

    Mayıs ayı incelendiğinde en yüksek ihracat Almanya’ya yapılırken, onu İtalya ve Fransa izledi. İthal edilen enerji ürünleri maliyetindeki hızlı artış sebebiyle dış ticaret açığı vermeye başlayan AB’nin Türkiye’den makine ithalatında, küresel salgının başından bu yana ilk defa düşüş yaşandı.

    Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ihracat rakamlarına ve sektördeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, AB ile ticari ilişkilerde uzun vadeli bir iş birliği stratejisi geliştirmeye odaklandıklarını ve bölgedeki her adımı dikkatle mercek altına aldıklarını söyledi.

    AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi gibi uygulamaların sektöre nasıl etki edeceğini sürekli değerlendirdiklerini anlatan Karavelioğlu, “AB Makine Direktifinin de revize edilerek yakın tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bölgedeki görevli danışmanlarımız ile Avrupa makine ve teknoloji federasyonlarında ülkemizi temsil eden meslektaşlarımız yeni bir yönetmelik ve direktifler tsunamisi ile karşı karşıya kalacağımız konusunda bizi uyarıyor.” dedi.

    “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EYLEM PLANINI YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ”

    Kutlu Karavelioğlu, ülke sanayilerinin karbon salımının azaltılmasına yönelik stratejik dönüşüm planlarının tümünde başrolün “makinelerin ve sistemlerin değişimine” verildiğini kaydederek, tüm sektörlerde çözümün makine sanayisinden geçtiğini anlattı.

    Makine sektörünün endüstrinin dijital dönüşümünde belirleyici rolüyle Türkiye için bilgi üretmeye devam ettiğini aktaran Karavelioğlu, tüm imalat sanayisinin dönüşümünü merkeze alan ve kamuoyunda da merakla beklenen Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Hedef ve Eylem Planını yakında açıklayacaklarını söyledi.

    “MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARINDA BÜYÜME 10 ÇEYREKTİR SÜRÜYOR”

    MAİB Başkanı Karavelioğlu, ilk çeyrekte makine ve teçhizat yatırımlarının da büyümeyi desteklediğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Makine ve teçhizat yatırımlarında 2019 yılı dördüncü çeyreğinden başlayan büyüme 10 çeyrektir devam ediyor. Makine ve teçhizat üretimindeki artış da 7 çeyreğe ulaşmış bulunuyor. Son 2 yılda hem imalat yatırımlarımız hem de makine üretimimiz yüzde 50’den fazla arttı. Makine imalatında katma değerin yüksek, ithalat bağımlılığının düşük olması sayesinde sektördeki üretici fiyatları endeksi artışımız yüzde 71 ile, yüzde 132’yi bulan genel imalat sanayii ortalama endeksinin hayli gerisinde seyrediyor.”

    “İÇ PAZARDAN DAHA FAZLA PAY ALMAYI HEDEFLİYORUZ”

    Kutlu Karavelioğlu, yerli makine imalatçılarının, katma değer yanında ölçek büyütmek suretiyle de bir maliyet avantajı sağlayabildikleri için makine fiyatlarındaki artışı da sınırlı tutabildiğini belirterek, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Rekabet gücümüzün avantajlarından yararlanmayı ve bundan böyle iç pazardan daha fazla pay alabilmeyi hedefliyoruz. Ne var ki makine ihracatımızın 24 milyar dolara yükseldiği son 12 ayda makine ithalatı 35 milyar doları, bu alandaki dış ticaret açığı ise 11,2 milyar doları buldu. Küresel gelişmeler enerjiyi büyük bir cari açık kalemi haline getirmişken, makine dış ticaret açığını artıracak değil, kapatacak bir unsur olarak değerlendirilmeli. Türkiye, vakit kaybetmeden ve bütün gücüyle yerli imalata ve yerlileşmeye destek vermeli.”


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTekstil ve ham maddeleri sektöründen 5 ayda 4,4 milyar dolarlık rekor ihracat
    Sonraki İçerikHavayolu sektörü 2023’te kara geçecek

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz