Ana Sayfa Vergi Kur korumalı hesaptan elde edilen kazancın ortaklara dağıtılması halinde kar dağıtım stopajı...

    Kur korumalı hesaptan elde edilen kazancın ortaklara dağıtılması halinde kar dağıtım stopajı ödenir mi?

    249
    0

    Şirketlerde kur korumalı Hesabımızı açtırdık vergiden muaf tuttuk ortakları karı dağıtırken stopaj muafiyeti de var mı?

    KKM için yapılan muafiyet değil İSTİSNA VARDIR. Muafiye ile istisna farklı kavramlardır.

    VERGİ MUAFİYETİ :

    Vergi muafiyeti kısaca, bir mükellefin veya mükellef grubunun vergi dışı tutulması olayıdır. Vergi muafiyeti, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken kişi ya da kişi gruplarının, aynı veya başka kanunlarla vergi dışında bırakılmasıdır. Örneğin “Esnaf muaflığı” (GVK Md.9) “Diplomat muaflığı” (GVK Md.15 ) Kurumlar vergisi 4. Madde de sayılan muafiyetler Veraset ve İntikal Vergisi Kanunun 3. maddesinden sayılanlar .

    VERGİ İSTİSNASI :

    Vergi istisnası, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı veya başka kanunlarla kısmen ya da tamamen vergi dışı bırakılmasıdır. Örneğin GMSİ konut gelir elde edenler için uygulanan istisna (GVK Md.21) MSİ istisnası (GVK.Md.22) Ücret istisnası (GVK Md. 23) , Kurumlar Vergisi Kanunu 5. Maddedeki İstisnalar , Veraset ve İntikal Vergisi Kanunun 4. maddesinden sayılanlar .

    KDVK İstisnaları (KDVK 11-12-13-14-15-16-17) KDV de MUAFİYET OLMAZ. İstisna olur.

    SONUÇ:

    Vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına istisna denir.

    Buna karşılık, yine kural gereği mükellef olması gereken kişi ya da kurumların vergi yükümlülüğü dışında kalmalarına muafiyet denir.

    Sorunuzun cevabı ise; Kurumlar vergisinden istisna edilen kazancın dağıtılmasında % 10 oranında Gelir Vergisi Stopajı yapılacaktır. İstisna yoktur.



    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPandemi döneminde kullandırılan ücretsiz izinler yıllık ücretli izin süresi hesabında dikkate alınır mı?
    Sonraki İçerikDoğalgaz tesisatı mühendisliği ve danışmanlığı hizmetinde KDV tevkifatı olacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz