Ana Sayfa Vergi Kirlilik Önlem Payı (KÖP) KDV oranı hk.

    Kirlilik Önlem Payı (KÖP) KDV oranı hk.

    "Kirlilik Önlem Payının (KÖP)" 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin B/27 nci sırasında yer alan atık su hizmetleri kapsamında alınan bir bedel olduğu değerlendirilerek, %8 oranında KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

    468
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı
    KDV ÖTV Müdürlüğü

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ….. Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (…..) Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğinde, “Kirlilik Önlem Payının (KÖP)” endüstriyel atıksu kaynaklarından bu Yönetmeliğin Tablo 1’inde yer alan kanalizasyona deşarj standartlarını sağlamaya yönelik gerekli önlemleri alıncaya dek veya yeterli ölçüde alamadıklarının tespiti sonucunda alınacak bedel olduğunun ve nasıl hesaplanacağının belirtildiği, hesaplama sonucunda tahakkuk ettirilecek Kirlilik Önlem Payına uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, 3065 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

    Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

    2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin B/27 nci sırasına göre, belediyeler ve bunların iktisadi işletmeleri tarafından verilen atık su hizmetleri %8 oranında KDV ye tabidir.

    Buna göre, “Kirlilik Önlem Payının (KÖP)” 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin B/27 nci sırasında yer alan atık su hizmetleri kapsamında alınan bir bedel olduğu değerlendirilerek, %8 oranında KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 yılı için Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade tutarı 68.000 TL olarak tespit edilmiştir.
    Sonraki İçerikRiskli olarak tespit edilen yapının yerine dönüşüm projesi kapsamında mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat konutların inşasına yönelik inşaat taahhüt işlerinde KDV %1 olarak uygulanacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz