Ana Sayfa Vergi Kıraathane olarak açılan işyerinin yazarkasa kullanması mecburi midir yoksa adisyon fişi kullanabilir...

    Kıraathane olarak açılan işyerinin yazarkasa kullanması mecburi midir yoksa adisyon fişi kullanabilir miyiz?

    777
    0

    Kıraathane olarak açılan işyerinin yazarkasa kullanması mecburi midir yoksa adisyon fişi kullanabilir miyiz?

    ÖKC KULLANMAYACAK mükelleflerin listesi, aşağıdaki linktedir. Listeyi inceleyiniz.

    https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/PratikBilgiler/2022_vergi/22.pdf


    Yazar kasa fişlerinin BA-BS’ bildirimine dahil edilmesi gerekir mi?

    Konuyla ilgili olarak yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler” başlıklı 1.2’nci bölümünde, “Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.” denilmektedir. 


    Perakende satış fişleri / ödeme kaydedici cihaz fişleri BA ve BS formlarında bildirimi yapılıyor mu 5.000 TL limiti aşılırsa?

    Aynı satıcıdan bir ay içinde alınan ÖKC fiş toplamı limiti geçmesi halinde Ba formunda bildirilecektir.


     

     

    Gerçek usulden basit usule geçen mükelleflerdeki KDV devir durumunu soracaktım. Gerçek usulden Basit usule geçmiş ve daha sonra tekrardan basit usulden gerçek usule geçme durumunda basit usule geçmeden var olan KDV devrini kullanabilecek midir? Basit usule geçenler yazar kasa kullanabilir mi?

    Gerçek usulde vergilendirilen mükellefin kapanışında devir KDV gider yazılır. 

    Basit usulde vergi mükellefiyetinde KDV istisnası vardır. 

    Bahsettiğiniz devir KDV daha sonra gerçek usule dönüş de devir KDV kullanılmaz. 

    Basit Usul mükelleflerin Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanmalarına engel bir hüküm bulunmamaktadır. 

    Bu nedenle diğer tüm mükellefler gibi Basit Usul ile vergilendirilen mükelleflerde Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanabilmektedirler. 

    Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) mükellefin KDV oranı”kdv siz ” olarak ayarlanmalıdır


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞubat ayında en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti
    Sonraki İçerikGider pusulaları BA-BS’ye tabi mi? Tabi ise limit nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz