Ana Sayfa Vergi Kağıt bilet kullanımı devam ediyor mu? E-Bilet zorunluluğu başladı mı?

    Kağıt bilet kullanımı devam ediyor mu? E-Bilet zorunluluğu başladı mı?

    1002
    0

    Organizasyon düzenleyecek olan firmamız e-bilet kullanmayacaktır. Kağıt bilet düzenleyecektir. Bununla beraber bilet teslim ettiği kişilere yazar kasa pos fişi kağıt bilet ile beraberinde verilecektir. Yapılacak olan işlem elektronik bilet uygulaması olmamasından ötürü yapılacak olan kağıt bilet ve yazar kasa fişi ile beraberinde verilme uygulamasının vergilendirme açısından doğru olup olmadığını öğrenmek istiyoruz.

    E-bilet kullanılmıyor ise, Maliye ile anlaşmalı matbaadan “GİRİŞ BİLETİ” bastırılarak bu biletler kullanılır. Bilette Hazine ve Maliye Bakanlığı amblemi olacak. Bu biletler perakende satış fişi yerine geçer ayrıca ÖKC fişi düzenlenmez. Satılan biletlerin koçanda kalan suretleri ile Ticari defterlere gelir kaydı yapılır.


    Alınan uçak biletleri için kesilen Elektronik Bilet BA formunda beyan edilir mi?

    E-fatura , e-arşiv fatura ve e-smm form ba ve form bs bildirimlerine dahil edilmeyecektir.

    Aşağıdaki belgeler dışındaki tüm belgeler b formuna yazılacaktır.

    VUK Göre Düzenlenen Elektronik Belgeler: (VUK 509 Seri Nolu Gn.Tb.) 

    e-Fatura, e-Arşiv Fatura,  e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu,  e-Serbest Meslek Makbuzu,  e-Gider Pusulası,  e-Bilet,  e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi,  e-Sigorta Poliçesi,  e-Döviz Alım-Satım Belgesi,  e-Dekont


    e-Bilet Hakkında

    509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kâğıt ortamda düzenlenmekte olan biletler (kara, deniz ve hava yolu yolcu biletleri ile sinema, tiyatro, spor müsabakası vb. etkinliklere ait biletler gibi) ile yolcu listelerinin elektronik ortamda düzenlenebilmesi, muhatabın talebi doğrultusunda elektronik ortamda veya kâğıt olarak iletilebilmesi ve Başkanlığa elektronik ortamda iletilmesine ve raporlanabilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

    Buna göre e-Bilet uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen;
    • Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden D1 yetki belgeli işletmeler 01/01/2021 tarihine kadar (2021 veya müteakip yıllarda faaliyetlerine başlayanlar ise, faaliyete başladığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren) e-Bilet uygulamasına geçmek ve bu tarihten sonra düzenleyecekleri belgeleri e-Bilet ve e-Bilet Yolcu Listesi olarak düzenlemek zorundadırlar.
    • Yerli ve yabancı sinema filmi gösteriminde bulunan sinema işletmeleri 01/07/2020 tarihine kadar (1/7/2020 tarihinden sonra faaliyetlerine başlayanlar ise, faaliyete başladığı ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar) e-Bilet uygulamasına geçmek, bu tarihten sonra düzenleyecekleri giriş biletlerini e-Bilet olarak düzenlemek zorundadırlar. Ayrıca ilgili sinema işletmeleri düzenledikleri her e-Bilet belgesindeki bilgileri, Başkanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre “e-Bilet Bilgi Fişi (Sinema)” olarak kayıt altına almak amacıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişi kullanmak zorundadırlar. (Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlardan Bilgi Fişleri Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslara İlişkin Teknik Kılavuz İçin Tıklayınız)

    E-Bilet belgeleri, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt ortamdaki “Bilet” belgeleri ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

    Başkanlığımızca uygulamanın kapsamına dahil olan/olacak mükelleflere ilişkin hazırlanan geçiş takvimine https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/509_s.VUK_GT_Kapsaminda_Uygulamalara_Gecis_Takvimi_Tablosu_(3).pdf linki tıklanarak ulaşılabilir.


    E-Bilet Başvurusu

    E-Bilet uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği’nde belirtilen hazırlıkları tamamladıktan sonra aşağıda yazılı belgelerle Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yapması gerekmektedir.

    Başvuruda istenen belgeler:

    • Başvuru Formu ve Taahhütnamesinin imzalı aslı,
    • Gerçek kişi mükellefler için imza sirkülerinin aslı ya da noter tasdikli örneği,
    • Elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi oluşturma, muhafaza ve ibraz etme ile elektronik bileti yolculara sunma süreçleri, elektronik bilet bedelini gider gösterecek mükelleflere ilişkin bilgilerin bilet üzerinde gösterilmesine ilişkin süreçlerin gerçekleştiği donanım ve yazılımlar hakkında ayrıntılı açıklamaların yer aldığı BİS Raporu,
    • Elektronik bilet oluşturma izni alan mükelleflerin merkez/şube/acente/çağrı merkezi gibi bilet satışı yapan birimleri ve bunlara atayacakları 3 haneli harf ve/veya rakamlardan oluşan (alfanumerik) kodları gösteren birim kodları listesi,
    • Elektronik ortamda düzenlenmiş bilet, yolcu listesi tüzel kişiler için mali mühürlü, gerçek kişiler için güvenli elektronik imzalı örneklerini ve kâğıda basılmış çıktıları.

    Başkanlık tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan mükelleflere bir yazı ile elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi düzenleme izni verilecektir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKur korumalı hesap açılma süresi 25/02/2022 tarihine uzadı mı?
    Sonraki İçerikTürkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’nde danışmanlık hizmetleri için ihale açıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz