Ana Sayfa SGK İş yeri nakillerinde personellerin aldıkları SGK teşvikleri devam eder mi?

    İş yeri nakillerinde personellerin aldıkları SGK teşvikleri devam eder mi?

    866
    0
    Mükellefimiz limited şirketin merkez adresi kapanarak şube adresine nakil olmuş, durum tescil ettirilmiştir. Eski Merkez adresinde çalışan 17103 sayılı teşvik hükümlerine göre bildirgeleri verilen 4 personel 16 Nakil kodu ile aynı SGK sorumluluk bölgesinde bulunan diğer işyerine nakledilmiştir. SGK Şube müdürlüğü iş akdi sonlanmadan aynı işverenin diğer SGK dosyasına nakil olan personellerin teşvik tanımlamalarını yapmamaktadır. Personellerin SGK işveren sisteminden teşvik sorgulaması yapıldığında son 3 ayda çalıştığı tespit edildiğinden teşvik vermemektedir. 
    Durumun düzeltilmesi ile ilgili SGK Şubesine dilekçe verildiğinde sistem hatası olduğu bilgisi verilmiş olup, arıza kaydı verileceği bilgisi geçilmiştir. Teşviklerin devam etmemesi mevzuata uygun mudur? 

    4447 sayılı Kanun’un geçici 10. maddesinde öngörülen teşvikten yararlanılmakta olan bir işyerinin başka bir adrese nakli halinde, anılan maddede öngörülen teşvikten, önceki adreste çalışan sigortalılardan dolayı, hizmet akdinin devam etmesi ve geçici 10. maddede aranılan diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla, yeni işyerindeki çalışmalarından dolayı da yararlanılabilecektir. 

    Ancak bu durumda, teşvikten yararlanılabilmesi için işverenlerce yapılması gereken işlemler, işyerinin aynı veya farklı sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakledilmesine göre farklılık göstermektedir. 

    İşyerinin farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakli halinde, yeni işyeri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ayrı bir işyeri dosyası tescil edilmektedir. Adres değişikliği nedeniyle tescil edilen yeni işyeri dosyasından, nakil tarihinden önce teşvikten yararlanılmış sigortalılar için “4447/Geç.10.md. Sigortalı Giriş” ekranı vasıtasıyla tanımlama yapılmak istenildiği durumda, “Kişi işe girdiği tarih itibariyle son 6 ay içerisinde çalışmıştır.” şeklinde uyarı mesajı ile karşılaşılacak ve teşvikten yararlanılmasına izin verilmeyecektir. 

    Bu nedenle, işyerinin farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakledilmesi nedeniyle yeni bir işyeri dosyasının tescil edilmesinin ardından, nakil tarihinden önce geçici 10. maddede öngörülen teşvikten yararlanılmış sigortalılardan dolayı nakil tarihinden sonra da yararlanabilmek için öncelikle işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine bir dilekçe ile müracaat ederek, nakil tarihinden önce teşvikten yararlanılmış olan sigortalıların yeni işyeri dosyasına aktarılmasının talep edilmesi gerekmektedir. 

    Bu şekilde yapılacak müracaatlar üzerine, ilgili sosyal güvenlik merkezince daha önce teşvikten yararlanılmış olan sigortalıların yeni işyeri dosyasına aktarımının yapılması halinde, nakil tarihinden önce sisteme tanımlanmış sigortalılardan dolayı hizmet akdinin devam etmesi kaydıyla nakil tarihinden sonraki sürelerde de yararlanılması mümkün olabilecektir.

    İşyerinin aynı veya farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakli halinde, nakil tarihinden önce geçici 10. maddede öngörülen teşvikten yararlanılmış sigortalılardan dolayı nakil tarihinden sonra da yararlanılması mümkün bulunmaktadır. 

    Bu durumda, işyerinin aynı sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren bir adrese nakli halinde adres değişikliği dolayısıyla ilgili sosyal güvenlik merkezine bir dilekçe ile müracaat edilmesi yeterli olmakta, buna karşın işyerinin farklı bir sosyal güvenlik merkezinin sınırları içine giren adrese nakli halinde, yeni işyeri dosyasının tescilinin ardından daha önce teşvikten yararlanılmış sigortalıların yeni işyeri dosyasına aktarımının yapılması amacıyla yeni işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesi icap etmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir şirket ve bir şahıs adi ortaklık kurabilir mi?
    Sonraki İçerikYılın son çeyreğinde 51,2 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeyrek ihracatı rakamına ulaşıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz