Ana Sayfa Vergi İş yeri açılışı kira kontratından sonra olan kişiler önceki döneme ait kiralar...

    İş yeri açılışı kira kontratından sonra olan kişiler önceki döneme ait kiralar için stopaj ödeyecek mi?

    191
    0

    Psikanalist olarak mükellefiyet tescil edeceğimiz mükellefin kira kontratı 01.11.2022’de yapılmış. Mükellefiyeti bugün itibari ile yapmamız durumunda problem olur mu? Kira kontratı yapılmış ama bugüne kadar hiç çalışılmamış.

    01.11.2022’den itibaren kira ödemesi yapılmış ise elbette sorun yaşanır.


    Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla, yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

     

       
    Sayı : 16700543-120[17-515-86]-30515 10.07.2017
    Konu : Kira Sopajı  
    İlgi : 10/03/2017 tarihli özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 10/10/2016 tarihinde, şalgam ve taze sıkılmış meyve suyu satışı için mülkiyeti … Vakfına ait olan işyerini kiraladığınız, kiralamış olduğunuz iş yeri için kira bedellerini her ay banka hesabına ödediğiniz, ancak iş yerinde yapmış olduğunuz tadilat nedeniyle fiilen 01/03/2017 tarihinde satış işlemlerine başladığınız ve bağlı bulunduğunuz vergi dairesine 01/03/2017 tarihi itibariyle işe başlama bildiriminde bulunduğunuzu ve mükellefiyetinizin bu tarihte başlatıldığını belirterek, ilgili iş yerine ait kira stopajının, kiranın başlangıcı olan 10/10/2016 tarihine göre mi yoksa mükellefiyet başlangıç tarihi olan 01/03/2017 tarihine göre mi yapılacağı hususunda bilgi talep edilmektedir.

    193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde, maddede bentler halinde belirtilen mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmüne yer verilmiştir.

    Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında da; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” hükmü yer almakta olup, aynı fıkranın 5/b bendinde de, “Vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden, % 20” oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

    Ayrıca, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun “Tüccarlarda İşe Başlamanın Belirtileri” başlıklı 154 üncü maddesinin 1 inci bendinde “İş yeri açmaktan maksat, belli bir yerde bilfiil ticari veya sınai faaliyete geçmek demektir. Bir yerin ne maksatla olursa olsun sadece tutulmuş olması veya içinde tertibat ve tesisat yapılmakta bulunması iş yerinin açıldığını göstermez” denilmektedir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre; 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, “gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı” nın tevkifat yapmaya mecbur olduğu hüküm altına alındığından, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle gerçek gelirini beyan etmeye mecbur olan ticaret erbabı olmanız halinde;  mükellefiyet başlangıç tarihi (01.03.2017) itibarıyla nakden ve hesaben adı geçen vakfa yaptığınız kira ödemelerinden aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 5/b bendi uyarınca tevkifat yapmanız gerekmektedir.

    Mükellefiyet başlangıç tarihinden (01.03.2017) önce; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre tevkifat yapmaya mecbur olanlar arasında yer almadığınızdan, yaptığınız kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapmanız gerekmemektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-defter mükellefi olan bir şahıs firmasında şahsi para hareketleri kayıtlara alınacak mı?
    Sonraki İçerikYıllık gelir vergisi beyanında, vakıf üniversitelerine ödenen eğitim bedelleri matrahtan indirim konusu yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz