Ana Sayfa SGK İş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat eden sigortalın hak sahiplerine ölüm...

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat eden sigortalın hak sahiplerine ölüm geliri bağlama şartları

858
0

Ölüm Geliri

1-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat eden sigortalın hak sahiplerine ölüm geliri bağlama şartları nelerdir?

Ölüm geliri; sigortalının sürekli iş göremezlik geliri almakta iken ya da iş kazası veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmesi sonucu sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirdir. Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması için sigortalılık süresi, yaş veya prim ödeme gün sayısı gibi koşullar bulunmamaktadır. Kişi sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı gün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybettiği takdirde bile, hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmaktadır.

2- Eşim 2006 yılında iş kazası geçirdi, sürekli iş göremezlik geliri alırken vefat etti. 2007 yılında yaptığım ölüm geliri başvurusu reddedildi. Yeniden başvursam gelir bağlanır mı?

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine 5/12/2017 tarihinde eklenen geçici 36 ncı madde ile, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü % 50 oranının altına kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce ölen sigortalıların, ölümünün geçirdiği iş kazası veya tutulduğu meslek hastalığına bağlı olmaması nedeniyle gelir bağlanmamış hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması imkanı getirilmiştir.

Bu kapsamda, hak sahiplerinin 5/12/2017 tarihinden sonra söz konusu haktan yararlanmak için sosyal güvenlik il müdürlüklerine talepte bulunmaları durumunda  gelir bağlama işlemleri sonuçlandırılmaktadır.

3- Kendi sigortalılığım kapsamında yaşlılık aylığı alıyorum. Ölen eşimden dolayı ölüm gelirine başvursam  gelir bağlanır mı?

5510 sayılı Kanuna göre bu aylık ve gelirlerden yüksek olanın tamamı düşük olanın yarısı ödenir.

4- Yakalandığı meslek hastalığı nedeniyle vefat eden babamdan dolayı ölüm aylığı ve geliri talebinde bulunsam hangisi bağlanır?

Hem aylık hem gelir bağlanır. Yüksek olanın tamamı düşük olanın yarısı ödenir.

5- Geçirdiğim iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alıyorum. Eşim iş kazası sonucu vefat etti. Talepte bulunsam vefat eden eşimden dolayı ölüm geliri bağlanır mı?

5510 sayılı Kanuna göre sürekli iş göremezlik geliri ile birlikte ölen eşinden dolayı da gelire hak kazanan eşe her iki geliri bağlanır.

 


Kaynak: SGK.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVakıflara düzenlenen serbest meslek makbuzlarında KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?
Sonraki İçerikRaporlu olan personelimizin SGK prim gününü tam gösterebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz