Ana Sayfa Vergi Hurda alım satımı 17/4g maddesi uyarınca kdv istisnalı alım satım yapan firma...

    Hurda alım satımı 17/4g maddesi uyarınca kdv istisnalı alım satım yapan firma kdv’li fatura kesebilir mi?

    1452
    0

    Hurda alım satımı 17/4g maddesi uyarınca KDV istisnalı alım satım yapan firma KDV’li fatura kesebilir mi? KDV tevkifatı var mıdır? KDV’li satışlardan dolayı KDV’siz olarak satışlarımıza bir engel durum oluşur mu?

    KDV den istisna edilen bir işlem de KDV tevkifatı olmaz. İstisna uygulanmadan yapılacak satış için % 18 KDV uygular. Bu satış için 7/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanır.


    Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğü’nde 93 ton bakır ihalesi var. Hurda bakırı satarken %18’li satıyorlar. Firmamız malı aldıktan sonra satarken %18’li satabilir mi? 

    Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesine göre; metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi katma değer vergisinden İSTİSNADIR. 

    KDV Uygulamam Genel Tebliğinde ; Hurda kavramının işaret edilen genel anlamı çerçevesinde; – demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke, çelik, çinko, pik, sarı, bronz, nikel, kızıl, lehim, mangan-tutya, antimon ve benzeri her türlü metaller, – bu metallerin alaşım, bileşim ve cürufları, – imalathane ya da fabrikalarda imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar ile standart dışı çıkan metal ürünler, – izabe tesislerinden çıkan standart dışı metal ham maddeler, yarı mamuller, hadde bozukları ve benzerleri “hurda metal” kabul edilecektir…..” açıklaması yer almaktadır. 

    Ancak, KDV Kanununun 18 inci maddesi uyarınca söz konusu istisnadan vazgeçmeniz halinde hurda bakır teslimleriniz de işlem bedelleri üzerinden %18 oranında KDV hesaplamanız gerekmektedir.


    Bir demir eşya üretim işletmesinde yarı mamul ve mamul safhasında üretim artıkları ve bozuk mallar oluşmaktadır. Üretim artık hurdaları için takdir komisyonu makul çerçevede de olsa çağırmamız gerekli mi?  Bu safhada 157(B) 151 veya 152 (A) kaydı yapıp maliyet bedeli üzerinden değerlendirmeli miyiz?

    Takdir komisyonundan karar almanız gerekir. Muhasebe kaydı Komisyon kararında belirtilen tutar üzerinden yapılır. 

    Hurda satışı KDV’den istisna olup, Hurdaya ayrılan mallar için önceden indirilen KDV ilave olarak KDV beyannamesine eklenecektir.


    Özelge: Metal hurdaların satışında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hk.

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

     

     

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3-2010-14028-88-1081

    02/12/2011

    Konu

    :

    HURDA ALIM VE SATIMI

     

     

             İlgide kayıtlı dilekçenizde; vergi mükellefi olmayan kişilerden almış olduğunuz hurdalar karşılığında gider pusulası düzenlediğinizden bahisle, bu alımlar karşılığında yapılacak Gelir Vergisi tevkifat oranı ile metal hurdaların satışında katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı, hesaplanacak ise KDV oranının bildirilmesi talep edilmekte olup, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

             A- Gelir Vergisi Kanunu Yönünden :

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

             Aynı maddenin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinde de; ticari işletmelere ait atıkları mutat olarak veya belli aralıklarla satın alanlar hariç olmak üzere, bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanların gelir vergisinden muaf olacakları hükme bağlanmıştır.

             Aynı maddenin mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrasında da ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanların esnaf muaflığından faydalanamayacakları belirtilmiştir.

             Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar ile tevkifata tabi tutulacak ödemeler belirtilmiş, anılan fıkranın 13/b numaralı bendinde ise esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığı yapılan ödemelerden hurda alımları için % 2 oranında tevkifat uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

             Bu itibarla, hurda toplama işini, ticari işletmelere ait atıkları mutat olarak veya belli aralıklarla satın alanlar hariç olmak üzere bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle yapanların esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle bu kişilere yapılacak ödemelerden % 2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

                B- Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden :

             3065 sayılı KDV Kanununun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendinde, Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaflar tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin; (g) bendinde ise metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmış, aynı Kanunun 18 inci maddesinde de vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanların, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için vergiye tabi tutulmalarını talep edebilecekleri; bu talebin dilekçede belirtilen ve dilekçe tarihinden sonra ifa edilen işlemlerin tamamını kapsamasının şart olduğu; ancak vazgeçmenin mükellefiyetin devam etmekte olan işlemlere şümulü olmadığı hüküm altına alınmıştır.

             Öte yandan KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

             Buna göre; KDV Kanununun gerek 17/4-a maddesi gereğince Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaflardan gider pusulası ile KDV ödenmeksizin alınan hurdaların gerekse bu Kanunun 17/4-g maddesi uyarınca KDV den istisna olarak alınan hurdaların gerekse de Kanunun 17/4-g maddesinde düzenlenen istisnadan vazgeçen KDV mükelleflerinden KDV ödenerek satın alınan hurdaların tesliminde,  söz konusu hurdaların alımında KDV ödenip ödenmediğine bakılmaksızın Kanunun17/4-g maddesindeki istisnadan vazgeçmemeniz kaydıyla KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

             Ancak metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde uygulanan istisnadan KDV Kanununun 18 inci maddesi çerçevesinde vazgeçmeniz halinde, yine söz konusu hurdaların alımında KDV ödenip ödenmediğine bakılmaksızın, genel oranda KDV hesaplanacağı tabiidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


     

    Önceki İçerikYurt dışından online hizmet veren üst yöneticiye Türkiye’den ödenen ücretin vergilendirilmesi
    Sonraki İçerikKendi web sitesinden online ve videolu eğitim veren gerçek kişinin vergisel ve muhasebesel süreç, sistem ve istisnaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz