Ana Sayfa Vergi Hisse Senetleri Alım-Satım Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

    Hisse Senetleri Alım-Satım Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

    4496
    0

    HİSSE SENETLERİ ALIM-SATIM KAZANÇLARI NASIL VERGİLENDİRİLİR?
    1-
    Hisse senetleri alım-satım kazançları geçici 67’nci madde kapsamında tevkifata tabi olup, 27.04.2012 tarihli ve 2012/3141 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından geçici 67’nci madde kapsamında hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul’da işlem gören aracı kuruluş varantları dahil olmak üzere hisse senetleri (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ve hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilen kazançlar için uygulanacak tevkifat oranı %0 olarak tespit edilmiştir.

    2- Ayrıca, tam mükellef kurumlara ait olup, Borsa İstanbul’da işlem gören ve 1 yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler tevkifata tabi olmayacağı gibi bu gelirler için Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 80’inci maddesi de uygulanmayacağından değer artış kazancı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu değildir.

    3- 01.01.2006 Tarihinden İtibaren İktisap Edilenlerin Vergilendirilmesi:
    01.01.2006 tarihinden itibaren iktisap edilen hisse senetlerinin alım-satım kazançları geçici 67’nci madde hükümleri çerçevesinde tevkifata tabidir.
    Gerçek kişilerin tevkifata tabi hisse senedi alım-satım kazançlarına uygulanan tevkifat oranı, 2012/3141 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca tüm tam ve dar mükellef gerçek kişiler için %0 olarak belirlenmiştir. Söz konusu gelirler için yıllık veya münferit beyanname verilmeyecektir.

    4- 01.01.2006 Tarihinden Önce İktisap Edilenlerin Vergilendirilmesi:
    01.01.2006 tarihinden önce iktisap edilen hisse senetleri alım-satım kazançları için geçici 67’nci madde kapsamında tevkifat yapılması söz konusu değildir. Bu gelirler 31.12.2005 tarihinde geçerli olan mevzuat hükümlerine göre vergilendirilecek olup, maliyet bedeli endekslemesi ve istisna uygulamasından sonra kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecektir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2018 ilk 3 ayında Toplam İhracat 41 Milyar 185 Milyon USD olarak gerçekleşti
    Sonraki İçerikSerbest Bölge Nedir? Serbest Bölgenin Avantajları Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz