Ana Sayfa Duyurular Haziran ayında bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler...

Haziran ayında bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler %27 artarak 929 milyar TL oldu

234
0

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi
Aylık Bülten

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 4,1 trilyon TL’yi aştı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler 2021 yılının Haziran ayı itibarıyla, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artarak 4.105 milyar TL oldu.

Nakdi kredilerin 3.971 milyar TL’si bankalar, 63 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 38 milyar TL’si finansman şirketleri ve 33 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

Tasfiye olunacak alacaklar 2021 yılı Haziran ayı itibarıyla 176 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 168 milyar TL’si bankalara; 5,2 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 1,8 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 1,4 milyar TL’si de finansman şirketlerine aittir.

Tasfiye olacak alacakların toplam kredilere oranı 2021 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 4,1 oldu.

Ticari krediler 3,2 trilyon TL oldu

Ticari krediler yüzde 19 artarak 3,176 milyar TL oldu. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 77 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayii yüzde 28 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektörler, toptan ve perakende ticaret ve inşaattır.

Haziran 2021 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör; yüzde 9,5 ile inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 5,9 ile enerji sektörü ve yüzde 5,2 ile toptan ve perakende ticaret sektörü takip etti.

Bireysel krediler 929 milyar TL’ye ulaştı

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 27 artarak 929 milyar TL oldu.

Bireysel kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 31’ini konut kredileri, yüzde 18’ini kredi kartları ve yüzde 5’ini taşıt kredileri oluşturdu.

Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan düşerek yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşti.

Bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı 34,5 milyon oldu

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 1,3 milyon kişi artarak 34,5 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 26,9 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

İlk defa ihtiyaç kredisi kullananlar

Haziran ayında 129 bin kişi ilk defa kredi kartı, 95 bin kişi ihtiyaç kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 21 bin oldu. 101 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

İstanbul, en yüksek bireysel kredi bakiyesi olan il

2021 yılı Haziran ayı itibariyle itibarıyla İstanbul’da 293 milyar TL, Ankara’da 88 milyar TL ve İzmir’de 62 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İstanbul, yüzde 36 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, İzmir, Tekirdağ oldu.


Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTemmuz ayı B formlarında elektronik faturalar beyan edilecek midir?
Sonraki İçerik7326 sayılı kanun kapsamında yeniden değerleme sonucunda çıkan vergi ödenmezse yeniden değerleme iptal olur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz